Бразилия забрани на венецуелски мигранти да влизат в страната

Бразилия забрани на венецуелски мигранти да влизат в страната

Бразилски съдия забрани влизането на венецуелски мигранти в страната през граничния пункт на северния бразилски щат Рорайма, съобщиха ДПА и Ройтерс. Решението на съдия Елдер Жирао Барето се отнася само до венецуелците и не засяга други националности, уточни говорител на местните съдебни власти. 

Съдията взе това решение след като десетки хиляди венецуелци влязоха в Рорайма през последните няколко месеца, търсейки спасение от икономическата и политическата криза в родина си, предава БТА. Много от тях са крайно бедни и спят по улиците или в хостели. Според съдията границата ще остане затворена докато властите в щата Рорайма създадат хуманитарни условия за приемането на мигрантите и разселването им в други части на Бразилия. 

Стотици хиляди венецуелци са избягали от страната си в Колумбия, Бразилия, Перу, Чили и други държави от региона. Губернаторът на Рорайма Суели Кампос неколкократно протестира срещу присъствието на мигрантите, заявявайки, че те са довели социалните служби до ръба на колапса.

Вчера границата остана отворена в очакване на обжалване от страна на държавния омбудсман.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ