Броят на жените на високи политически постове бележи сериозен застой

Броят на жените на високи политически постове бележи сериозен застой

Броят на жените, представени в националните парламенти по света, отбелязващ стабилен ръст от няколко десетилетия, в последно време бележи застой. Миналата година той е бил толкова незначителен, че при този темп ще е необходим половин век, за да се постигне равно парламентарно представителство на мъжете и жените, се казва в изследване на ООН, оповестено вчера.

Единствените страни, в които жените депутатки са повече от мъжете,са Боливия и Руанда.

Само преди три години темпът беше такъв, че парламентарен полов паритет щеше да се постигне за по-малко от две десетилетия.

В същото време продължава да расте броя на жените министри в правителствата на своите страни. В момента те са 732 по света, което е 18% от общия брой на министрите. Тук България е сред челничките заедно с Франция, Никарагуа, Швеция, Канада и Словения, в които жените министри са половината или повече от министрите.

Броят на жените президентки или премиерки е спаднал от 19 на 17, но въпреки това увеличението е двойно спрямо 2005 г. Тази цифра не включва неотдавнашното отстраняване чрез импийчмънт на президентката на Южна Корея Пак Гън-хе.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ