БСП дава шефа на КЕВР на прокуратурата, иска и отстраняването му

БСП дава шефа на КЕВР на прокуратурата, иска и отстраняването му

БСП внася сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР Иван Иванов, а утре и  проекторешение за освобождаването му от поста начело на  комисията. Това обяви на извънреден брифинг на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според Левицата, с изказването си днес в парламента Иванов е отказал да изпълни  законово въведено задължение, а именно регулаторът да се произнесе по сделката за ЧЕЗ. Утре социалистите внасят в парламента и предложение за освобождаване на Иванов като председател на комисията.

"Въпреки специалното изменение в закона днес г-н Иванов пред целия парламент каза: ние този закон няма да го изпълняваме, защото той е лош", посочи Нинова. Според нея Иван Иванов "иска да прикрие отново цялата сделка, Гинка Върбакова, покровителите й, правителството, Бойко Борисов, всички, които са навързани към тази сделка".

Законите се изпълняват такива, каквито са, подчерта Нинова и посочи, че в закона има критерии, въз основа на които КЕВР да може да се произнесе - ако се прехвърлят 20 на сто от дяловете, ако се засяга националната сигурност или общественият интерес.

Иванов взе отношение по темата за сделката с ЧЕЗ по време на разглеждането на доклада за дейността на КЕВР през миналата година от парламента. Докладът в крайна сметка беше приет, но в хода на дебатите Корнелия Нинова попита дали КЕВР е влязла в новите си правомощия, разписани с промени в закона, за контрол върху сделки като тази за купуване на ЧЕЗ. Тя попита и какво е решила по писмото на БСП, придружено с 200 000 подписа на граждани.

Иванов отговори, че темата с ЧЕЗ ще бъде в доклада за 2018 г. "В българското законодателство е предвидено подписките да се взимат предвид, когато се свикват референдуми",  каза той. КЕВР стриктно спазва българското законодателство, ако желаете подобна подписка да бъде взета предвид, моля внесете предложение, обърна се той към БСП. Иванов направи и коментар, че новият текст в закона е "бланкетен" и не дава никакви критерии, въз основа на които КЕВР да се поизнесе по сделки като тази с ЧЕЗ.

Текстът не коментира дали КЕВР има потенциал да прави подобни произнасяния, поясни той. По думите му общественият ред и националната сигурност са обект на други държавни институции. Нито един регулаторен орган в ЕС няма подобни правомощия да се произнася предварително по сделка от частно-правен характер, каза още той.

 Според нея, ако има нужда от конкретизиране на текстове, това може да стане с подзаконов нормативен акт.

"Има ли отношение всичко това, което се случва в последните няколко дни. Сделката в КЗК, както знаете влезе, КЕВР отказва да я провери, въпреки че законът ги задължава. Сделката тихомълком си върви и на първи юли нови цени. Питаме, има ли връзка между тези неща? Въпреки специалното изменение в закона, днес господин Иванов пред целия парламент каза, ние този закон няма да го изпълним, защото той е лош", заяви още Нинова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ