БСП предлага да се изтеглят и двете кандидатури за управител на БНБ

БСП предлага да се изтеглят и двете кандидатури за управител на БНБ

БСП предлага да се изтеглят и двете кандидатури за управител на БНБ

БСП ще продължи да полага усилия, за да убеди коалиционните си партньори от „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ да оттеглят кандидатите си за гуверньор на БНБ и да се предложи единна кандидатура. Това заяви председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на БСП, на което партията даде оценка за първите 100 дни управление на правителството и за работата на излъчените от партията министри.

„Много преди да се нажежат толкова страстите ние сме заявили нашата позиция, че управителят на Българската народна банка не трябва да е излъчен от политически партии в парламента и да е депутат. Това трябва да е експерт, уважаван от всички, с безспорен международен опит и авторитет”, заяви лидерът на левицата.

Заедно с избора на гуверньор на БНБ, вицепремиерът и лидер на БСП отчете още два  основни проблема – оръжията за Украйна и присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз.

„БСБ категорично се обявява против износа на оръжие, боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Освен, че за нас това означава ангажиране на България във войната, това е и ценностен избор. Виждам, че често ни провокират, че не правим правилният ценностен избор. Няма по-висша ценност от мира и няма как да искаме мир, когато снабдяваме някоя от страните с оръжия за война. Всяко ново оръжие означава нови ранени и нови убити“, коментира лидерът на БСП.

„Ние искаме войната да спре, да започнат преговори и да се нормализират отношенията – не само регионалните там, но и в Европа и света, защото те доста се влошиха в резултат на войната и санкциите. Няма да дадем и един глас или подпис върху документ, който представлява износ на оръжия и боеприпаси за Украйна“, добави тя.

Нинова каза, че Националния съвет на БСП е препотвърдил позицията на партията за Република Северна Македония, че стартиране на процес за присъединяване на съединяване на страната към Европейския съюз може да започне само след изпълнение на двустранния договор с България и с отчитане на нашия национален интерес.

Лидерът на БСП отчете и два успеха за първите 100 дни на управление

„Двата успеха - правителството успя да преведе страната в най-тежките зимни месеци успешно чрез наложения мораториум, с компенсациите и подкрепата за бизнеса, с мярката 60/40. Кабинетът проведе и битка с опитите да се спекулира с цените. Осигури социална подкрепа за социално слаби и енергийно бедни. Вторият безспорен успех е приемането на Бюджет 2022, въпреки различните мнения между коалиционните партньори, ние приехме бюджет с два основни акцента”, обясни Нинова.

Според БСП правителството има и три важни задачи - Приключване на управленската програма и на законодателна програма и подготовка още от утре на актуализация на бюджета.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ