БСП с ултиматум към отцепниците: Незабавно напуснете парламента!

БСП с ултиматум към отцепниците: Незабавно напуснете парламента!

Обградена от парламентарната си група соцлидерката Корнелия Нинова поиска на извънреден брифинг в парламента днеса отцепилите се вчера шестима депутати от парламентарната група на "БСП за България" да подадат оставки като народни представители и да освободят място за следващите от листите на левицата.

Валери Жаблянов, Красимир Янков, Димитър Стоянов, Николай Иванов, Георги Андреев и Лало Кирилов са подали заявления за напускане на парламентарната група на БСП, след като вчера съобщиха решението си. Петима от тях напускат и БСП. И шестимата обаче декларираха, че остават независими депутати до края на мандата на този парламент.

Въпросните депутати незабавно да напуснат парламентарните места и да ги освободят за следващите, които да влязат от листите на БСП, е и позицията на парламентарната група на социалистите, съобщи днес Нинова.

"Те не са избирани като мажоритарни депутати, те са избирани с листа на БСП, с програмата на БСП и с работата на десетки хиляди социалисти, които са ги направили депутати. След като тези социалисти искат да ги оттеглят, след като те вече не споделят ценностите на партията и на програмата, с която са влезли, нямат място в парламента", заяви тя Нинова. Според нея, мотивите им за напускане не са ценностни, а властови.
"Докато бяха членове на Националния съвет не виждаха ценностни различия с партията и стояха в нея, а сега, когато вече не са на ръководни постове - напускат партията. Сигурни сме, че ако бяха избрани за членове на Националния съвет нямаше да го направят", коментира тя и припомни, че за водачите на тази група оценката я е дала партията с проведения пряк избор за председател на 12 септември. Г-н Жаблянов получи 760 гласа от 53 795, а г-н Янков 1117 от 53 795. Мисля, че това е категорична оценка на досегашната им работа, дадена от партията, заяви Нинова.

Тя определи решението на шестмата отцепници като обидно  за десетките хиляди социалисти в страната, които вярват в идеите и членуват в партията. "Заявката, че оттук нататък ще бъдат независими депутати, за да представляват своите избиратели и да не ги излъжат в очакванията им не отговаря на истината, тъй като организациите от областите, където са избрани за депутати, късно снощи и днес се произнесоха - искат незабавно тези депутати да напуснат и парламента, ако наистина изборът им е въпрос на морал", каза Нинова и предупреди, че в момента те не представляват никого, освен себе си.
На въпрос дали има и други, които ще напуснат групата, Нинова бе категорична, че няма. По думите й така наречената вътрешна опозиция по този начин е показала истинското си лице, предаде БТА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ