БСП внася предложение за орязване на депутатските заплати, зове за подкрепа от президента

БСП внася предложение за орязване на депутатските заплати, зове за подкрепа от президента

БСП внася законодателно предложение за намаляване с 543 лева на депутатските заплати. Сумата се равнява на 18-процентно увеличение за последните години, поясни лидерът на Левицата Корнелия Нинова. Ще се иска възнагражденията да се върнат на нивата от времето на 42-рото Народно събрание, както и промяна на формулата, по която се формират заплатите на депутатите. Въпросното 42 Народно събрание е именно онова, което излъчи кабинета Орешарски и остана в историята с най-продължителните и многобройни граждански протести след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. По времето на това Народно събрание и излъченото от него правителство се разрази и скандалът с източването и фалита на КТБ.

Към днешна дата лидерът на БСП Корнелия Нинова подкрепи идеята за намаляване на депутатските заплати с думите, че „това, което правим, е ритуално самоубийство в този момент и не само. Десетки хиляди хора са на улицата със социални искания, ти си вдигаш заплатата в този момент. Ритуално самоубийство на политическа класа, която не осъзнава, че това нещо е супер несправедливо".

Проекторешението ще бъде изготвено така, че да задължи финансовият министър да намери нова формула за изчисляване на депутатските заплати, като тя е по-близо до минималната, а не до средната за страната, поясниха още от ръководството на партията.

Нинова призова президента и омбудсмана за подкрепа „в тази битка”, защото вярвала в чувството им за справедливост. Търсим всякакво подкрепа - морална, публична, за да възстановим поне някаква справедливост, декларира тя

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ