БСП върна неизпълнен третия мандат на президента. Чакат ни нови избори

БСП върна неизпълнен третия мандат на президента. Чакат ни нови избори

БСП върна неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. 

"Положихме максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност и пред държавата и пред народа и към този момент не срещнахме подкрепа от страна на партиите "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", поради което ви връщам мандата", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на президента. 

Румен Радев от своя страна поздрави БСП за отговорния подход при преговорите за съставяне на правителство в рамките на третия мандат и използва случая да благодари на министрите и заместник-министрите от служебното правителство, които по думите му "с тяхната отговорна работа заслужиха уважението на хората". 

"Уви, чакат ни нови избори и нови преговори. Вярвам, че БСП ще бъде отново активен участник в тях и ви пожелавам успех и на следващите избори", каза още президентът. 

След връщането на мандата предстои президентът да разпусне Народното събрание и в 2-месечен срок да определи дата за нови парламентарни избори за 47-ото Народно събрание. Възможно е да попаднем и в ситуация на избори 2 в 1, тъй като миналата седмица парламентът посочи 14 ноември като дата, на която трябва да се проведат президентските избори. 

"Конституцията предвижда, че в последните три месеца от мандата на президента, тоест от 22 октомври нататък, парламентът, който и да е той, независимо дали е успял да избере правителство или не, не може да бъде разпуснат. Идеята на Конституцията е да не се случи така, че да сме в края на мандата на президента и в една и съща времева рамка да нямаме нито парламент, нито президент. Тази, другата или най-късно по-другата седмица парламентът трябва да бъде разпуснат. Трябва нов указ на президента, дори служебният кабинет да бъде същият. При правителството има непрекъсваемост на мандата", коментира по-рано сутринта в ефира на БНТ Симона Велева, доктор по конституционно право. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ