БСП взе и върна веднага мандата за правителство. Нови избори - на 11 юли

БСП взе и върна веднага мандата за правителство. Нови избори - на 11 юли

БСП върна мандата за съставяне на правителство още при връчването му от президента Румен Радев. Това е третият върнат мандат, което означава, че дните на току-що сформираното 45-о Народно събрание са преброени и вървим към нови парламентарни избори. 

"Уважаема г-жо Нинова, като председател на парламентарната група на БСП с указ №128 от днес ви възлагам да излъчите кандидат за министър-председател, на когото по ваше решение да връча следващият указ за съставяне на правителство", заяви Румен Радев при връчването на мандата. 

"Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората, да приеме социални мерки за помощ на хората в кризата, да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката, да подготви Плана за възстановяване и устойчивост за бъдещи години за България и да започне истинска ревизия за разграждане на модела "Борисов". В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия. Уви, тази ръка не беше поета. Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори с тези надпартийни за България приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет. Националният съвет взе своето решение, получавайки мандата ведната да го върнем. Така че връщаме мандата", заяви Корнелия Нинова при връщането на мандата за съставяне на кабинет на президента. 

Президентът от своя страна отвърна, че разбира мотивите на БСП, както и на "Има такъв народ" да върнат мандатите. "Оценявам високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно, програмно и друг вид правителство, защото България има нужда от волева политическа опозиция, от която за съжаление настоящият парламент не успя да излъчи. В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Но ако и след тези избори, стигнем до същата ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза", каза президентът. Той призова всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България.

"Предстоят ни доста напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант за стабилността при динамичните процеси. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори. Затова моето решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на парламента и издаване на указа за насрочване на нови парламентарни избори", добави Румен Радев. И заяви, че очаква изборите да бъдат насрочени на 11 юли. 

Припомняме, че през почивните дни БСП обяви, че ще върне третия мандат за съставяне на правителство още при връчването му. Решението за това беше взето след заседание на Националния съвет на партията. 

По Конституция първият проучвателен мандат се полага на първата политическа сила в новия парламент. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори.

Първи мандата върнаха от ГЕРБ-СДС след отказ за преговори за съставяне на кабинет от участниците в 45-то Народно събрание като процедурата беше изпълнена от посочения за кандидат за премиер Даниел Митов. В началото от коалицията обявиха, че са готови да водят разговори с "Демократична България" и "Има такъв народ", защото били идеологически най-близки до тях, но и от двете места получиха отказ за консултации.  

Същото направи и втората политически сила в парламента "Има такъв народ", която получи и веднага върна мандата за съставяне на правителство на държавния глава. Процедурата беше изпълнена от световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, определената от партията за кандидат за премиер. Пред президента Стефанова обясни, че "Има такъв народ" няма да влезе в никакви коалиции с партии на статуквото и че за тях не е нормално създаването на безпринципна коалиция.

Засега експертите изчисляват, че най-вероятните дати за предсрочни парламентарни избори ще са на 4 или 11 юли. Датата зависи от указа на президента, с който ще разпусне Народното събрание. Ще бъде назначен и служебен кабинет. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ