БСП за речта на Радев: Последователен, съдържателен, перспективен! ГЕРБ: Говори като президент на вражеска държава

БСП за речта на Радев: Последователен, съдържателен, перспективен! ГЕРБ: Говори като президент на вражеска държава

БСП за речта на Радев: Последователен, съдържателен, перспективен! ГЕРБ: Говори като президент на вражеска държава

БСП и ГЕРБ кръстосаха шпаги задочно в коментарите си за вчерашната реч на президента Румен Радев по повод две години от мандата му. По линия на Левицата оценка даде председателят й Корнелия Нинова. За отбора на ГЕРБ този път пряко се намеси председателят на парламента Цвета Караянчева.

Според БСП президентът не е изневерил на предизборните си обещания. Червените харесаха идеята за Съвет за стратегическо развитие.  От ГЕРБ пък обявиха, че Радев е говорил като "президент на вражеска държава".

„Оценяваме 2 –те години и президента Радев с 3 думи: последователен, съдържателен и перспективен”, заяви лидерът на БСП – Корнелия Нинова. 

„Всички речи на президента си приличат. Те са мрачни, песимистични, очернящи и унижаващи България. Сега изведнъж се оказа, че трябва да правим и предсрочни парламентарни избори”, контрира председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Така, че, ако ви е отеснял костюма на президент, направете си партия, каквото желание виждам, че имате, и направете всичко възможно да спечелите изборите след 2 години , и да станете премиер, и да вземате важни решения”, обърна се директно към президента Цвета Караянчева в коментар, направен пред журналисти.

„Не вярвам, че той ще прави партия, не гледам сериозно на това, това е опит за отнемане от неговия авторитет. Гледам на това като на интрига”, посочи Корнелия Нинова.  Интересното в случая е, че интригата тръгна не от политически опоненти на Радев и Левицата, а от левия социолог проф. Михаил Мирчев. В ефира на bTV вчера той заяви, че около президента Румен Радев има перспектива да бъде заформен нов политически проект, който, ако излезе на политическата сцена, лесно ще спечели 7%. Той отхвърли тезата, че ако бъде сформирана такава партия, то целта ще бъде коалиция с БСП за победа на изборите. "Поне от една година насам президентът Румен Радев анонсира, че ще прави партия. Тя няма да бъде лява, а центристка.", коментира още Мирчев и допълни, че в проект на Радев би имало много хора от НДСВ на Сакскобургготски. " Ако гледаме лицата, които са близко до него, тази партия ще бъде препълнена с хора от бившето НДСВ. Ключова фигура ще бъде Соломон Паси.", заяви убедено той.  Изказването му часове след речта на президента бе прието от мнозина като знак, че през него се дава ясна заявка за скорошно обявяване на такъв проект. Изглежда, обаче не е съвсем така, защото поименно посоченият като ключова фигура в хипотетично новата партия Соломон Паси излезе със специално изявление, публикувано във в. "24 часа", в което категорично отрича да прави политически проект с Румен Радев.

"Вчера, в предаването на Цветанка Ризова по БТВ уважаван социолог от по-левия политически спектър е заключил, че аз съм човекът, който щял да оглави бъдеща партия, подкрепена от президента Румен Радев. Това е вероятно новина за мнозина, но за мене това е изненада. Това не е вярно и трудно намирам рационалните улики към подобна хипотеза.", пише Паси и категорично подчертава: "да правя нова партия у нас — това е напълно извън средносрочните ми планове!"

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ