Чешки министър: Путин направи подарък на Европа – алтернативи на руския газ

Чешки министър: Путин направи подарък на Европа – алтернативи на руския газ

Чешки министър: Путин направи подарък на Европа – алтернативи на руския газ

„Владимир Путин направи на Европа страхотен коледен подарък, защото показа, че не сме зависими от руския газ“, обяви в интервю за „Ройтерс“ министърът на външните работи на Чехия, Ян Липавски.

Доставките на втечнен природен газ за Европа в края на миналата година показаха, че Русия не може да използва газа като голям лост върху Европа, а недостигът на синьо гориво подкрепи усилията за изграждане на повече капацитет за получаването на втечнен природен газ на европейските брегове, смята той. По думите му отклоняването на газ към Европа, след като цените се повишиха в края на миналата година на фона на по-ниските доставки от Русия, е показало, че има алтернативи на руския газ.

Чехия консумира около 8,7 млрд. кубични метра природен газ годишно. Голяма част от него идва от Русия през Германия. Липавски отбеляза, че чешкото правителство си поставя за цел да получи достъп до терминал за втечнен природен газ в някоя съседна страна, но призна, че ще отнеме време да се приложи такъв план на практика. Най-близките съществуващи или потенциални терминали са в Германия и в Полша.

Западът обвини Русия, че задържа газ, за да въздейства по този начин за повишаването на цените и да оказва натиск върху регулаторите на Европейския съюз и Германия да одобрят новата връзка „Северен поток 2“, която ще удвои капацитета на Москва за износ през Балтийско море. Москва отрича обвиненията, а „Газпром“ подчертава, че изпълнява всички дългосрочни договори.

Шефът на Международната енергийна агенция, Фатих Бирол, заяви миналия месец, че Русия е допринесла за недостатъчното снабдяване с природен газ за Европа на фона на противопоставянето между Москва и Запада заради Украйна.

Русия доставя около 40% от газа в ЕС. Потенциалният риск за осигуряването на безпроблемното газоснабдяване при евентуално нахлуване на Русия в Украйна, ускори усилията на блока да увеличи доставките от други страни.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ