Четири партии в парламента, ако изборите бяха днес. Близо 40% очакват нещо ново

Четири партии в парламента, ако изборите бяха днес. Близо 40% очакват нещо ново

Четири партии в парламента, ако изборите бяха днес. Близо 40% очакват нещо ново

Ако парламентарните избори бяха днес, то със сигурност в парламента щяха да влязат четири партии. Бариерата от 4% биха преминали ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединени патриоти. Това показват резултатите от национално представително изследване на „Екзакта”, проведено в периода 28 септември - 5 октомври 2018 г.

23,7% от българите ще гласуват за ГЕРБ, а 20,1% ще подкрепят БСП. Електоралното влияние на ДПС възлиза на 6,1%, а на Обединени патриоти е 5,5%.

За Демократична България биха гласували 2%. Воля, АБВ и Реформаторски блок биха получили по 1%. За други партии биха гласували 5.1%, а 34.2% заявяват, че няма да гласуват, отчитат още социолозите.

За нова партия през октомври биха гласували 39% от българите. Делът на интересуващите се от нова партия плавно нараства от началото на 2018 г. Вторичният анализ показва, че една нова партия засега има електорален ресурс главно сред симпатизантите на извънпарламентарните формации.

Делът на българите, които не желаят предсрочни избори, възлиза на 50%. За нови избори се обявяват 31% от анкетираните. За последните месеци с 11% нараства делът на левите избиратели, които искат предсрочен вот - от 53% на 64%.

С 3% намалява одобрението към правителството за последните месеци, показват още данните от проучването. През октомври правителството е одобрявано от 30% от българите, а неодобрението му възлиза на 59%. В началото на октомври се регистрира спад от 7% на общественото доверие към работата на парламента.

Българският парламент е одобряван от 18% от българите, а неодобрението му е по-високо от това на останалите държавни институции. Понастоящем прокуратурата получава подкрепа от 18% от анкетираните и неодобрението на 60%. За последните месеци с 4% спада неодобрението към тази институция, обобщават още социолозите.

В настоящото изследване се регистрира и спад на доверието към ръководителите на основните държавни институции. Президентът Румен Радев, чийто рейтинг беше трайно висок, губи 9% одобрение през последните месеци и добавя 7% неодобрение. Критични настроения към президента има сред хора на възраст между 40 и 60 години, високообразовани и заможни респонденти.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ