Радев: Избори 2 в 1 са възможни, ако има финансова и логистична подкрепа

Радев: Избори 2 в 1 са възможни, ако има финансова и логистична подкрепа

Избори 2 в 1 са възможни, ако има финансова и логистична подкрепа от правителството. Това стана ясно на срещата на президента Румен Радев с ръководството на Централната избирателна комисия относно провеждането на предстоящите парламентарни и президентски избори. 

"ЦИК е в готовност да организира избори 2 в 1. Практиката показва, че във времето назад през 2011 г. имаше едновременно избори за президент и местни избори. През 2016 г. бяха проведени президентски избори и национален референдум", заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Тя посочи, че ЦИК не може да се ангажира с финансовата част по провеждането на избори, тъй като това е отговорност на правителството. Нейкова информира, че днес са изпратили до финансовия министър прогнозна план-сметка за стойността на изборите за президент и вицепрезидент, които парламентът реши да се проведат на 14 ноември. 

"Независимо как ще бъдат произведени парламентарните избори, ЦИК не ги провежда напълно самостоятелно", допълни Нейкова като уточни, че ще се водят разговори и с останалите отговорни институции. 

Президентът от своя страна отчете, че българите са натрупали чувствителна електорална умора. Освен това, трябва да се отчите и факта, че Народното събрание определи последната възможна дата за президентски избори.

"Върнатият вчера мандат стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори. Затова в обществото се говори все по-често за избори 2 в 1", заяви Румен Радев.

Председателят на Централната избирателна комисия посочи, че между отделните избори трябва да има минимум 2 седмици, за да може ЦИК да си организира работата, защото машините трябва да се пренастроят, ако ще бъдат в различни дни. 

На срещата беше засегната и финансовата страна на предстоящия вот. "Ако изборите са 2 в 1, ще трябва да бъдат закупени още 1500-2000 машини за гласуване. Освен това възнагражденията на комисиите ще са по-високи при вот 2 в 1. Ако парламентарните и президентските избори са в един ден, някои разходи ще бъдат оптимизирани, а логистиката ще бъде извършена само веднъж", отчете още Нейкова. 

Тя поясни също, че не е тествано дали може с една машина да се проведат два вида избори, но това предстои да се направи. "Разяснителната кампания ще започне доста по-рано този път, увери председателят на ЦИК. 

"Разделението на отговорностите между президентската институция и Народното събрание предполага и отделни кампании, и отделни избори. Досега в нашата практика смесването на тези избори не е ставало, не ми е известно да е ставало и в други страни около нас. Но, от друга страна, всички знаем, че отделните избори изискват и много повече финансови средства", посочи държавният глава.

От своя страна председателят на ЦИК заяви, че Комисията винаги е в готовност за произвеждане на избори, независимо какви са те, и дали се произвеждат в един и същи ден повече от един вид избор.

А президентът обобщи разговора така: "Избори 2 в 1 са възможни, но при условие, че има финансова и логистична подкрепа от правителството".  

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ