ЦИК обсъжда дали да обяви нова обществена поръчка за доставка на машини за вота

ЦИК обсъжда дали да обяви нова обществена поръчка за доставка на машини за вота

ЦИК обсъжда дали да обяви нова обществена поръчка за доставка на машини за вота

Централната избирателна комисия обсъжда обявяването на нова обществена поръчка за допълнителни машини за гласуване. Все още обаче не е решено дали тя да е за 1600 устройства, или малко повече, стана ясно на брифинг на ЦИК. 

Предишната обществена поръчка за 1600 устройства беше прекратена, защото и двете оферти са били над прогнозната стойност, обявена по поръчката, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. "Обсъждаме да се обяви нова обществена поръчка, обсъждаме дали да закупим повече устройства - възможно е да има по-висока избирателна активност. Ще преценим колко допълнителни трябват над тези 2200 секции да има по две. Поискахме с писмо от министъра на финансите - ако обявим обществена поръчка, ще ни осигурят ли средства - получихме отговор, че ще осигурят. Днес в 14:00 часа имаме среща със "Сиела Норма" за изясняване за прехвърляне на собствеността на софтуера", посочи Матева. 

Общо 22 партии са се регистрирали в ЦИК, като от тях само "Българско лято" е получила отказ заради липса на удостоверение за актуална банкова сметка. От тези 22 партии, 10 са се регистрирали за изборите за Народно събрание, а 12 - и за вота за НС, и за президентските.

7 коалиции са подали документи за изборите. От тях 5 за президентските избори и всички 7 коалиции за парламентарните избори. 

В момента тече регистрацията на инициативните комитети за издигане на кандидати за участие ви зборите за президет и вицепрезидет. До момента са подадени документите на 2 инициативни комитета, посочи Матева. 

Прогнозно 11 643 ще са секциите, които ще отворят врати в изборния ден. По предварителни данни от избирателните списъци броят на гласоподавателите е 6 708 189. 671 секции може да бъдат разкрити в 67 държави. От днес ще се подават заявления от българите в чужбина. 

Все още не е взето решение дали ще се гласува с една карта на изборите 2 в 1 на 14 ноември. "Имаме намерението ЦИК да вземе решението след подписването на договора. Повечето сме на мнение да се гласува с една карта, защото иначе има възможност да бъдат объркани картите, особено в секциите с по 2 машини", коментира Росица Матева. 

На 13 октомври ЦИК ще определи номерата в бюлетините с жребий, а на 15 октомври се открива предизборната кампания. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ