ЦИК обсъжда три технически варианта за избори 2 в 1

ЦИК обсъжда три технически варианта за избори 2 в 1

ЦИК обсъжда три технически варианта за избори 2 в 1. Това обясни в ефира на Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

По думите му, първият вариант е да се гласува на различни машини за президент и парламент. Втората идея е вотът да се упражнява на една машина, но с две карти. Сред предварителните обсъждания попада и гласуването на едно устрйство, но с две различни бюлетини.

Към момента ЦИК разплага с 11 237 машини, като за предстоящите избори могат да бъдат закупени още между 1200 и 2400 устройства. 

Според Томов провеждането на президентски и парламентарни избори в един ден има както предимстма, така и недостатъци. "При избори 2 в 1 се очаква да има по-висока избирателна активност. От друга страна обаче ще има повече разходи за закупуване на още машини", уточни той. 

Говорителят на ЦИК е категоричен, че търговският спор между Централната избирателна комисия и "Сиела Норма" няма да се отрази на организацията на изборите.

"Спорът е за това дали Комисията е придобила собствеността на устройствата за машинно гласуване, след като вече ги е платила. Аргументът на "Сиела Норма" е в това, че договорът от 6 февруари не предвижда частично плащане. В момента все още има неуточнени детайли около заплащането на софтуер. "Сиела" се води от търговските си интереси и желанието да има монопол върху обслужването на машинното гласуване от страна на ЦИК. "Сиела" си върши добре работата по време на избори, нямаме възражение към нея", добави Цветозар Томов.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
Руанда започва ваксинация срещу вируса Марбург, за да ограничи смъртоносната епидемия
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA
"УниКредит" срещу "Комерцбанк": Ще се роди ли "европейски шампион"?
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
Италиански прокурори обвиниха 7 души и 2 фирми във връзка с дефектните части за самолетите Boeing