ЦИК отказа да присъства на среща, организирана от администрацията на президента

ЦИК отказа да присъства на среща, организирана от администрацията на президента

ЦИК отказа да присъства на среща, организирана от администрацията на президента

Централната избирателна комисия отказа да присъства на среща, организирана от администрацията на президента, на която днес ще се обсъдят актуални въпроси за предстоящите на 14 ноември избори. От писмо, изпратено от президентската администрация до ЦИК, стана ясно, че на срещата на "Дондуков" 2 са поканени представители на здравното министерство, МВнР, ДАНС, Националното сдружение на общините и фирмата "Информационно обслужване", предава БНР.

"Смятам, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите", коментира секретарят на Комисията Севинч Солакова. 

"Считам, че не е коректно и нормално да се провежда такава среща в президентството и то по покана на президента, който, пак казвам, е и кандидат за президент", каза членът на ЦИК Георги Баханов. Той обаче добави, че срещите на ЦИК с МВнР, ДАНС и "Информационно обслужване" са регулярни.

ЦИК вече е поканила на среща и здравния министър, и държавния здравен инспектор по темата за усложнената ситуация с пандемията и изборния процес.

Зам.-председателят на ЦИК Димитър Димитров също добави аргумент за отказа Централната избирателна комисия да присъства на планираната среща в Президентството, като напомни за предварително планирана среща на ЦИК по това време с мисията на наблюдателите на изборите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. "Тя е само един час преди това, те ще дойдат тук, за да ни видят. Няма как за десет минутки да се мернем, да помахаме и да тръгнем на друга среща", поясни Димитров. 

Междувременно, от ГЕРБ в своя позиция изрази неразбирането си как е възможно кандидат-президент да привиква представители на местната власт и ЦИК. "След като близо две години като президент Радев омаловажаваше Ковид кризата и заявяваше, че това не е негова работа, докато хора губеха живота си, днес кандидат-президентът реши да привиква независими държавни органи в лицето на българските кметове и ЦИК, които да му докладват как щели да бъдат организирани изборите в условията на Ковид кризата - неща, които не са в неговите правомощия", се посочва в позицията на ГЕРБ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ