Цитат на деня: "Няма бойкот! Ако лъжа, елате и ме заплюйте!"

Цитат на деня: Няма бойкот! Ако лъжа, елате и ме заплюйте!

Цитат на деня: "Няма бойкот! Ако лъжа, елате и ме заплюйте!"

"Що за безобразие? По-приятелски Консултативен съвет не съм имал нито с Плевнелиев, нито с Първанов, а днес се развива темата "Бойкот"! Такъв възмутен упрек отправи премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет в късния следобед днес, посветен на развоя с държавното предприятие от отбранителната индустрия "ЕМКО". Въпреки предварително зададената тема на брифинга, журналисти поискаха коментар и за обвиненията от вчера, от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова, че управляващите са бойкотирали свиканият от президента Радев Консултативен съвет по национална сигурност за борбата с корупцията. За първи път, откакто имаме и президентска власт, съветът се провали поради липса на кворум. Борисов закъсня за съвещанието заради среща с представители на "ЕМКО", а някои министри отсъстваха. Други участници като Цветан Цветанов например си тръгнаха по-рано поради предварително планирани делови посещения в чужбина. 

„Като отидох на КСНС - вече има и практика в това да се разсекрети стенограмата при президента - всички го бяха уведомили (б.р. визира президента Радев), че имат официални посещения за Интерпол, в Полша и Париж. Убеден съм, че президентът няма да си изкриви душата“, разказа още Борисов

"Снощи с изумление разбирам, че ние бойкотираме президента, при положение, че по-приятелски, по-конструктивен и всеки си каза защо е против едното или другото. Там има 20 души свидетели. Днес се развива тема „Бойкот?“, що за безобразие? Аз не съм нито колегата Симеонов, нито Антон Тодоров да ви давам оценки, но който, без да провери, е пуснал такива внушения, е 100% фалшива новина. Разчитам на вашия професионализъм. Разказвам минута по минута. Ако лъжа, елате и ме заплюйте мене. Седнахме, кафенце си пихме, говорихме си по различни теми, по програмите. Излизам и разбирам, че аз го бойкотирам. Това е фалшива новина, нямате право да го внушавате, защото не е истина“, гневно обобщи той.

Борисов цитира и държавния глава, който, по повод разпадащия се кворум, казал:„Не е хубаво да завършвам и да излизаме долу без председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, без Мустафа Карадайъ на ДПС и без Веселин Марешки на "Воля". След това Радев извадил календара и ден по ден гледали кога може да се проведе ново заседание. Неговата програма обаче също била пълна, затова се спрели на първия свободен ден следващия вторник - 17 октомври. Още вчера Радев насрочи повторното заседание на 17 октомври.

„Аз се разпоредих на началника на кабинета да спре всички пътувания на министрите за няколко дни", подчерта днес Бойко Борисов в потвърждение на ангажимента, че за тази дата ще бъде осигурено присъствието на всички от страна на ГЕРБ.

Още вчера, след публичните изявления на Нинова за бойкот, правителството излезе с официално съобщение, в което отхвърли твърденията за бойкот и подчерта, че подкрепя изцяло държавния глава в борбата с корупцията. В съобщението подробно беше изброено кой министър какъв международен ангажимент е имал.

Тази сутрин и председателят на Народното събрание Димитър Главчев коментира, че ако Радев разсекрети стенограмата ще се види, че не е имало никакъв бойкот и всички са изразили своите становища.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обаче контрира задочно, че датата на КСНС е била обявена достатъчно рано, за да се стиковат всички графици, затова не може да оправдае отсъствието на министри. Тя повтори тезата на Нинова от вчера, че вчерашното заседание показвало кой иска да се бори с корупцията и кой не.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ