Цял ден тежки обвинения и скандали в парламента за НДК

Цял ден тежки обвинения и скандали в парламента за НДК

Цял ден тежки обвинения и скандали в парламента за НДК

След почти 8-часови тежки дебати, прерастващи често в скандали и взаимни обвинения в партизанщина, корупционни зависимости и лични нападки, парламентът прие най-сетне в късния следобед  доклада за дейността на Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата при разходването на средства в НДК. В доклада, одобрен със 105 гласа "за" и 91 "против", комисията, създадена на 29 юни по предложение на Левицата, препоръчва Сметната палата да включи в годишната си програма за 2018 година одит за финансовото управление на НДК за периода 2015-2017 година. Целта на одита е да анализира цялостната дейност на НДК и да провери начина на управление и усвояване на ресурсите.

Опозицията, най-вече в лицето на БСП и ДПС, която гласува против приемането на доклада, поиска срокът на действие на временната комисия да бъде удължен до септември. Предложението обаче беше отхвърлено. За времето от създаването си, временната комисия проведе 5 заседания, на които бяха изслушани вицепремиерът Томислав Дончев, министър Лиляна Павлова, бившият служебен министър Деница Златева, настоящият министър на културата Боил Банов, както и настоящото и бившето ръководство на НДК.

Бившият директор на НДК Мирослав Боршош също бе поканен да се яви пред парламентарната комисия, но отказа като изпрати писмо с мотивите си - главно, че не е убеден в обективността на членовете на комисията.

Малко преди окончателното гласуване на доклада, страстите в пленарна зала се нажежиха до такава степен, че депутати от опозиционната половина на залата и от страната на управляващото мнозинство почти стигнаха до бой след размяна на лични нападки на висок тон между Антон Тодоров от ГЕРБ и Румен Гечев от БСП.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ