Демографията на вота според Галъп интернешънъл

Демографията на вота според Галъп интернешънъл

Демографията на вота според Галъп интернешънъл

Първата политическа сила на тези избори за парламент "Продължаваме промяната" влиза в нишата на "Демократична България", съдейки по анализа на демографските профили на вота, направени от "Галъп интернешънъл болкан".

При "Продължаваме промяната" личи малко по-женски вот, изнесен и към хора с по-високи доходи и образование, респективно живеещи в по-големите населени места, посочват социолозите.

Данните показват, че излезлите да гласуват в неделя избиратели, които казват, че през юли са гласували за ДБ, са се разделили приблизително в две половини с гласовете си - за ДБ и за ПП. Всъщност, една пета от електората на ПП сега е дошъл от ДБ, става ясно още от демографския разрез на данните. По-голямата група от това е само частта, дошла от "Има такъв народ" - тя е общо една трета от вота за ПП.

Гласове идват и от всякакви други места, като интерес представлява фактът, че около една десета от вота за ПП е дошъл от БСП. Погледнато от гледната точка на БСП, това означава, че приблизително 15 на сто от излезлите сега хора, гласували на 11 юли за БСП, са предпочели ПП, вместо да гласуват отново за БСП, констатират от социологическата агенция.

Според тях "Възраждане" е представена в най-различни социално-демографски групи, но като че ли личи, че една от най-съществените части от вота при "Възраждане" е от по-млади хора, т.е. типично за протестно ориентирани, по-радикални формации. Половината от вота за партията е съставен от хора, които и през лятото са гласували за "Възраждане". Останалата половина идва отвсякъде, което е характерно за нови формации, като сред най-големите дялове са тези на негласуващи, идващи и от БСП и т.н., коментират анализаторите.

Според таблиците с профилите на вота, системните партии са запазили подкрепата на твърдия си електорат. при ГЕРБ-СДС, 87% от избирателите сега са гласували за партията и през юли, при БСП 86 процента от вота сега е на избиратели, които са подкрепили социалистите и на предишните парламентарни избори. Структурата на вота на ДПС също показва, че 89 на сто от избирателите им сега са гласували за Движението и през юли. 84 на сто от далите вота си за ИТН са гласували за ИТН и на предишните избори. Според данните 79 на сто от вота за ДБ на сегашните избори е от избиратели на ДБ и през юли.

Профил по възрастови групи

60% от избирателите на ПП са на възраст между 31 и 60 г. В същата възрастова група са и 61 на сто от избирателите на ГЕРБ.

При БСП във възрастовата група между 31 и 60 години са 39 на сто от избирателите, а 55 на сто са на възраст над 60 г. При ДПС 52 на сто са на възраст между 31 и 60 г. При ИТН 64 на сто от избирателите са на възраст между 31 и 60 г. При ДБ в същата възрастова група са 67 на сто от поддръжниците им, а при "Възраждане" - 65 на сто.

26 на сто от избирателите на ИТН и 21 на сто от тези на "Възраждане" са между 18 и 30-годишна възраст. В тази най-млада възрастова група са 17 на сто от избирателите на ПП, 18 на сто от избирателите на ДПС, 18 процента от поддържниците на ДБ, 10 на сто от тези на ГЕРБ-СДС, 6 на сто - на БСП.

60 на сто от избирателите на ПП са с висше и полувисше образование, както и 47 процента от избирателите на ГЕРБ, 35 на сто от тези на БСП, 15 от тези на ДПС, 48 на сто от избирателите на ИТН, 64 на сто от избирателите на ДБ, 46 на сто от избирателите на "Възраждане".

Профил по пол

43 на сто от гласувалите за ПП са мъже, 57 на сто - жени. За ГЕРБ-СДС 47% са мъже и 53 на сто жени. За БСП - 45 на сто са мъже и 55 на сто жени. Интересно е разпределението на глаковете по този признак при ДПС, където дяловете мъже и жени са поравно - 50 на 50. Вотът за ИТН е от 49 на сто мъже и 51 процента жени, за ДБ - 45 на сто мъже и 55% жени, "Възраждане" - 51 на сто мъже и 49 жени, ИБГНИ - 48 на сто мъже към 52 на сто жени.

Електоралните профили за президентския вот

45 на сто от подкрепилите Румен Радев са мъже, 55 на сто - жени. При Анастас Герджиков - 46 на сто мъже към 54 на сто жени, Мустафа Карадайъ - 51 на сто мъже към 49 процента жени, Лозан Панов - 45 на сто мъже и 55 на сто жени, Костадин Костадинов - 44 на сто мъже към 56 процента жени.

От избирателите на Румен Радев 49 на сто са с висше и полувисше образование, при Анастас Герджиков - 51 процента , при Мустафа Карадайъ - 14 на сто, при Лозан Панов - 65 процента, при Костадин Костадинов - 50 на сто.

Кои са избирателите на Луна

Анализаторите коментират и кой е гласувал за Луна в президентските избори. В гласуването за Луна вероятно има и вид протестен вот или вот с насмешка към системата. Това личи от по-младата структура на вота, отбелязват от "Галъп". В същото време личи, че във вота за Луна се откроява и най-сериозен, в сравнение с другите основни кандидати, дял роми, отбелязват изследователите. Според таблиците, направени от "Галъп" 68 на сто от гласувалите за Луна са мъже, а 29 процента от избирателите й са с висше или полувисше образование.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ