Деница Сачева: Има стабилен спад на безработицата

Деница Сачева: Има стабилен спад на безработицата

През последните 5 месеца в страната има стабилен спад на безработицата. За октомври 6.9%, а за септември – 7.2%. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на участието си в предаването „Панорама“ по БНТ.

По думите ѝ към момента броят на безработните е 222 518 души, като стремежът на правителството е да застане зад всеки, който има нужда от помощ.

„Управляваме кризата и противоепидемичните мерки. Ако е останало усещане за изпускане на кризата, то понякога се дължи на две неща – естественото безпокойство на всички в момента, предвид факта, че това е пандемия, която не е позната… От друга страна, част от опозиционното говорене е свързано с това, че много хора проявяват манията си за величие повече, отколкото потребността си да направят нещо добро“, обясни Сачева.

Тя добави, че в последните дни броят на оздравелите е над 5700, а най-засегнатата група е тази на медицинските работници. „В повечето български болници има необходимата апаратура и техника, необходимите предпазни средства, предпазни облекла. Това, което липсва, са лекарите“, коментира министърът на труда и социалната политика.

Продължава и подкрепата за частния сектор. „Следващата седмица на министерски съвет ще бъде приета и нова мярка, която се отнася до затворени бизнеси. Ще бъдат отделени 50 млн. лв. за почти 50 хил. души, за бизнеси, които биха могли да бъдат затворени при евентуални нови по-строги мерки. Така че, нямаме притеснения да ги въведем, но трябва да сме внимателни, защото по-строги мерки могат да пречупят крехкото възстановяване на икономиката“, каза още Сачева.

Тя припомни, че 62-ма занаятчии от етнографски музеи на открито ще бъдат подкрепени с 5 хил. лева, но са останали категории хора, за които още не са открити необходимите мерки, например екскурзоводите, за които са отделени 3 млн. лева, но мярката все още не е започнала да работи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ