Депутатите имат една седмица да номинират нов омбудсман

Депутатите имат една седмица да номинират нов омбудсман

Депутатите имат една седмица да номинират нов омбудсман

Парламентът прие процедурните правила за избор на нов омбудсман. Общественият защитник ще се избира именно от Народното събрание за срок от 5 години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.

Депутати и парламентарни групи ще имат на разположение следващите 7 дни, за да номинират кандидати за поста на обществения защитник. Номинации може да има и от юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, като техните предложения ще се внасят чрез народните представители.

Кандидатите трябва да имат опит в сферата на правата на човека и да не са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Изслушването ще бъде в Комисията по вероизповеданията и правата на човека и ще се излъчва онлайн. Гласуването ще е явно чрез компютризираната система за гласуване. Ако има няколко кандидати за омбудсман, гласуването ще се извършва по азбучен ред на собствените имена на кандидатите.

За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете, избран е този, получил най-много гласове „за“.

В момента омбудсман е Диана Ковачева, която довършва мандата на Мая Манолова.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ