Приеха на първо четене по-високия дневен минимум на обезщетението за безработица

Приеха на първо четене по-високия дневен минимум на обезщетението за безработица

Приеха на първо четене по-високия дневен минимум на обезщетението за безработица

С подкрепата на 104 народни представители, петима "против" и трима "въздържали се" парламентът прие на първо четене предложението за увеличение на минималния дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 9 на 12 лева. Предложението е заложено в актуализацията на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. 

Увеличението трябва да влезе в сила от 1 октомври 2020 г. и да важи до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 12 млн. лв., т.е. около 4 млн. лв. на месец. 

Предвижда се също от 1-ви октомври срокът за получаването на минимално обезщетение да се удължи от 4 на 7 месеца за хората, придобили правото на обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на такова право. Това ще струва допълнително още около 2 млн. лв. на държавата. 

Промените са част от социално-икономическите мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия. 

От БСП обаче обявиха по време на дебата в пленарната зала, че ще направят предложение минималното обезщетение за безработица да стане поне 17 лв. на ден. "Трябва да осигурим социална закрила на тези, които остават без работа", каза народният представител от "БСП за България" Виолета Желева и изтъкна, че тази тема трябва да продължи да се разисква. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ