Депутатите гласуваха нов срок на мораториума върху цените на тока, парното и водата

Депутатите гласуваха нов срок на мораториума върху цените на тока, парното и водата

Депутатите гласуваха нов срок на мораториума върху цените на тока, парното и водата

Депутатите решиха мораториума върху цените на тока, парното и водата да важи от 16 декември до 31 март догодина, а не както беше прието вчера цените да се замразят на стойностите от 1 януари, 2021 г.  На практика, това означава замразяване на цените при сегашните им нива.

Гласуването на изменението се наложи след вчерашната суматоха, при която първоначално в пленарна зала бе приета редакционна поправка на ГЕРБ за замразяване на цените на стойностите от началото на тази година.

При днешното прегласуване парламентът отхвърли редакционното предложение на Жечо Станков от ГЕРБ министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят компесаторен механизъм за небитовите потребители. Отхвърлени бяха още предложението на Рамадан Аталай мораториумът да отпадне, както и идеята от вчера на Десислава Атанасова вместо 16 декември, да бъде записана датата 1 януари. В гласуването участваха всички партии, освен ГЕРБ и ДПС. Преди това обаче депутатите отново се скараха по темата.  

Председателят на Временната парламентарна комисия за енергийната криза Радослав Рибарски мотивира промяната на мораториума така: "Предложеният срок е разумен и е свързан с изтичане на определен период от време до 31 март 2022 г., като по този начин се гарантира, че КЕВР, заинтересованите страни, и всички институции и граждани ще имат достатъчно време да обсъдят и да вземат отношение по евентуалното решение. На следващо място – крайните потребители ще имат достатъчно време да се подготвят за последиците от промяната на регулираните цени".

"Трябва да се помисли за конкретната дата, до която трябва да действа мораториума", обърна внимание бившият енергиен зам. министър от ГЕРБ Жечо Станков. Според Тома Биков от същата коалиция, замразените цени трябва да важат до 1 юли когато изтича регулаторния период.

Според Георги Свиленски от БСП именно бившите управляващи са объркали текста вчера и той трябва да бъде коригиран. "Ситуация, в която докарахте държавата, в която бизнесът да не може да си плаща тока, българските граждани да не могат да си плащат тока, и да обвинявате БСП, че щяла да доведе нещо до фалит. Вие доведохте до фалит държавата, не БСП, не колегите от ИТН, не колегите от ПП. Вчера кой предложи този мораториум? БСП ли го предложи или вашият председател на парламентарната група", посочи Свиленски. 

Рамадан Аталай от ДПС призова за конструктивни решения, които да бъдат в полза на хората и бизнеса. Той отново обясни, че мораториумът е лесно решение но не и правилното. "Все още се чудя защо водим някакъв дебат за мораториума, освен дебатът да бъде как и по какъв начин да помогнем и на бизнеса, да помогнем на създалата се ситуация с енергийната криза, която я създадохте вчера, до вчера беше ценова криза, от вчера вече е енергийна криза", каза още Аталай.

От "Възраждане" поискаха мораториумът да бъде до 30 април, а не до 31 март догодина, както вече беше записано в решението.

"Не беше отчетено, че има нови цени от юли. Няма как за предходен период", обясни Петър Куленски от „Продължаваме Промяната”. Заради това от партията поискаха втори шанс за мораториума. Но този път от ГЕРБ възразиха.

"Тези неща не се правят във временна комисия. Те засягат всички български граждани. На второ място – не може така с лека ръка да правим мерки. Виждам как се приемат мораториуми и на следващия ден се променят. Кой ще носи отговорност за тези мерки? Временната комисия? Виждаме и друго – тръгнали сте след БСП. БСП могат да ви докарат само до някакъв фалит. И вчера бяхме обвинени, че едва ли не ние сме измисли мораториума. Слушахме господин Гьоков, слушахме Нинова и предложихме това, което те казват. И вие всички го приехте. После госпожа Лена Бориславова излезе и ви каза, че сте некомпетентни. Днес се предлага друго, което е сходно, но пак не се знае какво ще се прави", заяви Тома Биков и призова министърът на енергетиката да дойде в Народното събрание и да каже какви мерки смята да предложи правителството. 

"Дайте възможност на министъра на енергетиката да си влезе напълно в правомощията, дайте толеранс на правителството, и то не само два дни", каза Любомир Каримански от ИТН. 

"След днешния парламентарен ден обявете коледна ваканция, вие решете за колко време. Съберете се след това на Боровец, коалицията, Министерския съвет и прочетете Конституцията, закона за енергетиката, правилника на НС, за да вземете решение как ще управлявате и взимате решения. Свикайте ни отново, когато имате яснота как ще ни управлявате”, предложи Любен Дилов – син от ГЕРБ. 

Депутатите продължиха работата си с обсъждане на правилника, по който ще работят. Появиха се интересни предложения, като например това народните представители да не получават заплатите си по банков път, а в плик. Засегнато беше и предложението за въвеждане на "зелен сертификат" за депутатите. Тема, която скарва народните представители за пореден път. 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ