Депутатите ще разгледат на първо четене актуализацията на бюджета

Депутатите ще разгледат на първо четене актуализацията на бюджета

Парламентът ще разгледа на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. С нея се предвижда в хазната да постъпят два милиарда лева повече, а новите разходи да бъдат милиард и 800 милиона лева. 

От първи октомври се залага средно увеличение на пенсиите с 12,5%, като при най-ниските ще има и социална добавка, за да се изравнят с прага на бедност.

В промените в Закона за държавния бюджет за 2021 г. за справяне с неблагоприятното въздействие върху икономиката се предвижда осигуряване на средства за подпомагане на бизнеса и програми за заетост в размер до 400,0 млн. лв. 

Предлага се в централния бюджет за 2021 г. да се предвиди допълнителен финансов ресурс в размер до 200,1 млн. лв. за осигуряване на мерките в областта на здравеопазването, свързани с преодоляването на пандемията. 

Предложено е по централния бюджет да бъдат осигурени средства за произвеждане на изборите за президент през 2021 г.  

Средства в размер до 100,0 млн. лв. са предвидени за текущ ремонт и поддържка на републиканската пътна мрежа, в т.ч. на приоритетни пътни участъци, нуждаещи се от извършването на спешни аварийно-ремонтни дейности. В проектобюджета са предвидени средства за увеличение на средствата в резерва. 

Трябва да се осигурят допълнително пари за здравеопазване по бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и средства за подпомагане на бизнеса, които са в държавния бюджет. 

"Не е необходимо всички тези средства да бъдат похарчени. Целта е да има гъвкавост в зависимост от развитието на различните предизвикателства. Актуализацията на бюджета има само един смисъл. Никой не знае как ще се развият кризите и предизвикателствата, които ни очакват. Ние ги виждаме качествено определени – пандемията,  афганистанската криза, цената на енергията. Това са компоненти, които никой не може да планира достатъчно прецизно, а съответно и не може да бюджетира", коментира в ефира на Нова телевизия Левон Хампарцумян от "Български форум на бизнес лидерите". Според него, именно с тази актуализация страната ще може да премине по-плавно през различните кризи, които евентуално ни очакват през следващите месеци. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ