Коментарите на депутатите за оттеглянето на правителството на ИТН

Коментарите на депутатите за оттеглянето на правителството на ИТН

Гласуването на проектокабинета, на „Има такъв народ“, което трябваше да се проведе днес, отпадна от дневния ред на Народното събрание, след като кандидатът за министър-председател на ИТН Пламен Николов обяви, че се отказва от премиерския пост. Въпросът беше обсъден и на Председателски съвет при Ива Митева рано тази сутрин, но до решение така и не се стигна. В 11:30 часа ще се проведе втори Председателски съвет, за да се види как ще се продължи работата на парламента. Очаква се в разговорите да се включат и конституционалисти.

Припомняме, че вчера следобед Николов заяви, че оттегля номинацията си за премиер по лични причини и уточни, че няма законови пречки да го направи. Това стана, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че няма да предлага проектокабинета за гласуване. Късно снощи в пост във Фейсбук Пламен Николов посочи най-важните лични причини, поради които е оттеглил кандидатурата си. Той отбелязва, че не желае да зависи от произвола на политически играчи, с които "единственото, което ни свързва, е, че не искаме нови избори".

"Вече нямаме естествени съюзници в този парламент, а изкуствени "борци" против системата. Нямам намерение постоянно да се лишавам от безспорни експерти в правителството, заради неаргументираните прищевки на политически псевдопартньори. Умните и красивите, елегантните и кресливите решиха, че келепирът стои над всичко... Останалите показаха, че принадлежат към едно и също статукво и че разбират протеста просто като средство за осребряване на влияние. Нека на следващите избори бъдем безкомпромисни и спечелим безапелационно, за да не се налага ПП "Има такъв народ" да участва в безпринципни парламентарни пазарлъци", призова в обръщението си Пламен Николов.

Рано сутринта Александър Ненков от ГЕРБ-СДС попита председателя на Народното събрание защо в дневния ред няма гласуване на предложението на "Има такъв народ" за министър-председател, структура и персонален състав на Министерския съвет. В отговор Ива Митева поясни, че вчера е постъпило заявление от кандидата за премиер Пламен Николов, с което информира НС, че оттегля по лични причини съгласието си да бъде издигнат за министър-председател и да участва в процедурата по избора.

"Създава се конституционен казус, който не сме имали. Сценарият се движи от Румен Радев. По-реално е да отидем на избори, а това не е добре за никого. Никой не пожела да игра е по правилата на парламентаризма", коментира пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов

Според председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова сме на ръба на конституционна криза. Тя направи коментара си след Председателски съвет по казуса дали да се гласува проектокабинетът на ИТН. "Имаше предложения и да се попита Конституционният съд за някакво тълкувателно решение, защото това е прецедент", заяви още Десислава Атанасова. По думите й може би днес ще стане ясно след като в 11.30 ч. ще има Председателски съвет отново. 

Според нея Народното събрание следва да има акт. "Каквато и да е заявка, от когото и да е. Имали сме случаи на подаване на оставка от министърпредседател, министри, колеги народни представители, включително оставки от председатели на парламент, в някои от случаите Конституцията е категорична. Винаги съгласно Конституцията и правилника парламентът има някакъв акт, който издава. Така според мен указът на президента, който е внесен в Народното събрание към този момент не регулира никакви отношения. Вярно е, че има волеизявление, но то е направено и пред президентската институция и пред парламента. Въпросът е какъв акт ще последва от президентството", каза още Десислава Атанасова.

"Отнесете се спокойно към нещата. Нищо не следва, ако искат ще включат кабинета в дневния ред, ако искат не", заяви преди Председателския съвет депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Татяна Дончева. "Не знам защо направиха всички преговори последния месец. Нямат право да оттеглят проектопремиерът така. Не сме на Женския пазар – иди ми, дойди ми", коментира още Дончева.

"Избори до дупка" – малко е безотговорно това. Особено при съвпадение с президентски избори. Не знам дали си давате сметка, но ще гласуваме три седмици подред", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Нека оставим времето и видим къде ще отиде третият мандат, за да започнем някаква нормалност и разговори, без условия. Ние, за разлика от други партии в парлемента, разбираме добре тежестта си. Ние имаме 36 депутати, не можем сами, не проявяваме високомерие, а разум и грижа да се решат проблемите на прага на есента и кризата", каза още тя.

"Предатели има и това са партиите на протеста - "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", коментира пред Нова телевизия депутатът от ИТН Станислав Балабанов. "Те по-скоро са партии на интереса. Видяхме какво е тяхното поведение през последните седмици. При положение че направихме всички компромиси, които бяха възможни, по време на преговорите, видяхте как решиха да действат", каза още той.

Той поясни, че гледа с огромно задоволство как за третия мандат същите партии били готови да преговарят с ИТН. "На каква база да преговаряме с тях? Да преговарят по същите политики, по които се бяхме препокрили, само че с техни министри? Виждате колко е странна ситуацията", обясни Балабанов. Депутатът коментира, че името на Петър Илиев е било само повод да не се подкрепи кабинетът на ИТН и сега всичко щяло да се реши на избори.  

Не искат да говорят за политики, а за постове. Такова обвинение отправи депутатът и предложен за финансов министър в оттегления кабинет на ИТН Пламен Данаилов към партиите, отказали да подкрепят правителството на Пламен Николов. "Ние сме свършили това, което трябва. Постигнато е съгласие по приоритети. Ние изпращаме от наша страна за подпис към тях. От БСП - върнаха с подпис. Попитайте ги за кои постове и защо ги искат. Очевидно е с това, което правят, че отиваме към нови избори. Това е тяхното желание. Със сигурност не искат да се промени моделът на управление", коментира още депутатът.

"Има такъв народ" участва в координирана атака с ГЕРБ и ДПС срещу служебния кабинет, на мнение е председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. Според нея не е случайно, че от партията на Трифонов се опитват да се "прикрепят" към Румен Радев.

"Ще разберем доколко са искрени в своята позиция, ако с третия мандат бъдат предложени служебните министри. През отношението към служебните министри ще се види дали наистина подкрепят президента", смята Манолова. По думите й, предателство би имало, ако се гласува "кабинет марионетка" и се пренебрегнат очакванията на хората от протеста. Тя подчерта, че има важни проблеми, които спешно трябва да бъдат решени. Според нея третият мандат е възможен, само ако има разбирателство между партиите извън ГЕРБ и ДПС. А това на кого ще бъде връчен, Манолова определя като технически въпрос. За ИБГН няма значение, кой ще го получи, ако той има волята да се заеме с проблемите на хората и в кабинета влязат част от служебните министри и представители на гилдиите. 

"Предатели не се подкрепят, а иначе отговорността е тяхна, имаше възможност да има кабинет, те можеха да се държат партньорски, те се държаха като предатели, отговорността е тяхна. С предатели човек не може да е партньор", каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов преди Председателския съвет на Народното събрание. 

Сега ще видим на председателския съвет как си представят нещата, каза на входа пред парламента председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. Той потвърди, че е съгласен с мнението на експерти конституционалисти, според които трябва да има публично изявление на президента, че смята процедурата за неуспешно приключена. 

"Ние имаме много ясна позиция, когато има ситуация за гласуване. В момента няма такава ситуация, вие какво очаквате", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на въпрос каква е позицията на Движението в създалата се политическа ситуация. Въпросът как ДПС ще постъпи при трети мандат Карадайъ остави без отговор. 

Междувременно, парламентът прие правила за дистанционно участие на депутатите с коронавирус в заседанията - чрез видеоконференция. Такива правила имаше в 44-ото и 45-ото Народно събрание. Предложението да бъдат приети и в 46-ия парламент такива павила направиха от "Демократична България". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ