Десислава Танева: Не се притеснявам, че ще ми искат оставката

Десислава Танева: Не се притеснявам, че ще ми искат оставката

Десислава Танева: Не се притеснявам, че ще ми искат оставката

Не очаквах реакция в стил „предизборна кампания“. Това е позиция лично срещу мен, без значение за хората. Веригите си запазват това, което и в момента правят. Ние сме приели само да имат място за регионални производители, премахнахме и процента. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева в студиото на БНТ по повод позицията на големи търговски вериги, в която те остро я критикуват.

„Не се притеснявам, че ще ми искат оставката. Всеки е в правото си да иска каквото си иска, да говори каквото иска. Моето усилие до последния ден, в който ще работя на тази позиция, ще е насочено към това как да намаля щетите от пандемията. Не очаквам покачване на цените, както и не се предвижда забрана за износ, тъй като това не се налага“, каза още Танева.

Според нея, задълженията, които се вменяват за работа с българско сурово мляко, е мярка в подкрепа на българските малки производители на сурово мляко. „Производителите на сурово мляко подкрепиха тази мярка. Аз лобирам за 26 000 малки производители на сурово мляко, сезонни плодове и зеленчуци и на всичко, което нашата земя ражда“, допълни тя. По думите ѝ няма да се стигне до показване на цените. „Трябва да има по-добър избор за потребителя включителни и местния такъв“, каза още Танева.

По думите ѝ предлаганият от нея модел функционира в развитите европейски страни, това е основна концепция на веригите.

„Холандия унищожава лалетата си. Ако не подобрим логистиката и възможностите за достъп, ни очакват същите репортажи. В Гърция е въведено седмично докладване за това колко продукция са изкупили веригите от местни производители. Важно е да не похабим земеделски труд и да оцелеем в кризата“, каза още министърът.

Контрол трябва да има за всички, на всяка точка на предлагане, на мнение е земеделският министър.

„Винаги сме искали пазарите да работят, но само при спазването на противоепидемичните мерки. В събота на няколко пазара в няколко града бяха показани кадри, които показаха тотално неспазване на противоепидемичните мерки. Такъв риск в сегашното време не може да се поеме. Всичко е в нашите ръце. Ако всеки управител на пазар вземе противоепидемични мерки, не виждам проблем пазарът да работи“, посочи министър Десислава Танева. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ