„Ню Йорк Таймс“: ЕС ще замрази активите на Путин и Лавров

„Ню Йорк Таймс“: ЕС ще замрази активите на Путин и Лавров

„Ню Йорк Таймс“: ЕС ще замрази активите на Путин и Лавров

Европейският съюз ще замрази активите на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, но няма да им наложи забрана за пътувания. Това съобщават за „Ню Йорк Таймс“ двама дипломати, запознати с документ с планирани санкции от блока, който все още не е публикуван. Новината бе съобщена първоначално от „Файненшъл Таймс“.

За възможни ограничения директно срещу Путин се заговори още вчера, след като рано сутринта той обяви „специална военна операция“ на територията на Украйна. Днес руските войски вече достигат до столицата Киев.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски обяви готовност за преговори с руския си колега, но на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров постави като условие за това Украйна „да свали оръжието“.

Снощи на извънредна среща лидерите на ЕС одобриха втори пакет от санкции срещу Русия, включващ забрани за големи банкови депозити в европейската общност, визови ограничения за притежателите на дипломатически и други привилегировани паспорти, както и спиране на износа за Русия на множество технологични стоки, включително особено важните в момента полупроводници.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ