Директорът на Националния музей в Естония стана президент

Директорът на Националния музей в Естония стана президент

Директорът на Националния музей в Естония стана президент

Парламентът на Естония избра Алар Карис за новия президент на страната след втория тур на гласуване, предаде „Евронюз“. Само ден по-рано депутатите отхвърлиха назначението му, след като не успя да спечели необходимите две трети подкрепа. Директорът на Националния музей на страната си осигури гласовете на 72 членове от 101-местния Рийгикогу във вторник след второто гласуване. Той спечели подкрепата на управляващата коалиция на премиера Кая Калас.

53-годишният Карис бе единственият кандидат и ще наследи Керсти Калюлайд, първата жена държавен глава на Естония. Тя не успя да се пребори за нов 5-годишен мандат, тъй като не достигна минимума от 21 депутати, които да я предложат като кандидат.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 11 октомври по първоначална информация, като ще остане на поста за 5 години. Той е петият човек на поста след разпадането на Съветския съюз и старта на независимото съществуване на страната.

Карис е от Тарту, втория по големина град в Естония. По професия е молекулярен генетик и биолог. Университетски преподавател е, като оглавява Тартуския университет в периода 2007-2012 година. Бил е и генерален одитор на Естония между 2013 и 2018 година.

Ролята на президента е по-скоро церемониална и представителна, докато министър-председателят държи най-много правомощия. Държавният глава е главнокомандващ на въоръжените сили на Естония, има право да налага вето върху законите, назначава министри.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ