Днес Франция избира президент

Днес Франция избира президент

Днес французите ще гласуват на първия тур на президентските избори. Въпреки че последните проучвания очертаха настоящия президент Еманюел Макрон като фаворит, изненади от вота не са изключени. Негов основен конкурент е лидерът на партия „Национален сбор” Марин Льо Пен.

Вотът вече приключи в чужбина и в отвъдокеанските територии, в 20 ч. местно време ще научим имената на двамата от общо 12 кандидати, достигнали до балотаж, който, изглежда, ще бъде повторение на дуела от 2017 г. между Макрон и Льо Пен.

Кризата с войната в Украйна и COVID-19 фокусираха вниманието и на французите, и на Макрон и тази година предизборна кампания за президентски избори почти нямаше. Според много анализатори фактът, че Макрон включи в кампанията 2-3 седмици преди вот може да доведе изненади във вота, както и до ниска избирателна активност. Преднината му пред Льо Пен се топи и вече не е толкова невероятна победа на крайнодясната кандидатка, което би бил абсолютен прецедент в Петата република, пише Франс прес.

Този път драстичните санитарни мерки срещу коронавируса, които бяха характерни за последните избори, са облекчени, а маските са само препоръчителни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ