Днес започва делото за импийчмънт на Тръмп

Днес започва делото за импийчмънт на Тръмп

Днес започва делото за импийчмънт на Тръмп

Днес започва делото по импийчмънт на бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде БНР.

Процесът ще стартира тази вечер с дебат в Сената относно неговата конституционна съобразност, последван от встъпителни аргументи на следващия ден.

Тръмп е обвинен в „подстрекаване към бунт" заради щурма на сгрдата на Конгреса на 6 януари от негови привърженици. 

Лидерът на демократичното мнозинство в горната камара на Конгреса Чък Шумър и лидерът на републиканското малцинство Мич Макконъл заявиха, че са се споразумели за рамката на процеса по импийчмънт на Тръмп.

По-рано Камарата на представителите отхвърли искането, подадено от правния екип на бившия американски президент Доналд Тръмп, целящо да бъде прекратена процедурата по импийчмънт срещу него.

Междувременно властите на щата Джорджия започнаха официално разследване на опитите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да промени резултатите от президентските избори от 2020 г. в щата, съобщи Ройтерс.

Разследването започнало вследствие на телефонен разговор на 2 януари, в който Тръмп оказва натиск на щатския секретар Брад Рафънспъргър да промени изборните резултати на основата на неистинни твърдения за изборна измама, информира БТА.

Говорител на щатския секретар заявил, че става дума за административно разследване с цел установяване на фактите и че всички по-нататъшни правни действия ще бъдат оставени на главния прокурор.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ