Радев ще насрочи датата на изборите до края на януари

Радев ще насрочи датата на изборите до края на януари

До края на януари ще излезе мой указ, в който се определя датата на изборите. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след ритуала по полагане на венци и цветя на Паметника на Незнайния воин в София.

"Целта на консултациите не е датата, а начинът на провеждане на изборите. Сега е времето за консултациите. Вие помните, че половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг иска да ги отлага. Това е безочие! Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите. Преди да говори изобщо за избори, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България от COVID-19", коментира Радев. 

Президентът заяви още, че ще покани и парламентарно представените политически сили на консултация. "Днес имам среща с Националното сдружение на кметовете на малките общини, утре - с ръководството на Националното сдружение на общините в България. След това с обществения съвет към ЦИК, ръководството на ЦИК. Организирали сме и видеоконферентна среща с представители на българските общности зад граница. Събота и неделя ще имам консултации с извънпарламентарно представените партии. Ще поканя и парламентарно представените политически сили", обясни Радев.

"Решението за датата го взема президентът, но начинът на провеждане го определя Министерски съвет и неговото парламентарно мнозинство. Аз посочих възможно най-ранната дата, за да има организация в работата на институциите, но до момента виждам само обещания. Не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори. За разлика от министър-председателя за мен е важно как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, която да направи, така че да изкарат българите да гласуват. За мен има значение как ще бъдат одитирани машините и как ще гласуват българите в чужбина. За първи път ще правим избори в пандемия. Това означава, че трябва да имаме ясни и адекватни мерки, да имаме пълна и навременна информация.
Най-важното да имаме доверие в здравните мерки и в изборния процес", каза още Радев. 

Позицията на ДПС не ме учудва, заяви още държавният глава по повод декларацията на движението, с която то даде знак, че няма да го подкрепи за втори мандат. "Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори - те са ортаци и в бизнеса и в политиката. Още повече, че Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференцията на ДПС", подчерта той.

"Но избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами. Лятото младежите на ДПС видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им, а те са все умни и честни млади хора", допълни президентът.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ