Дончев: Готови сме с ескалиращи мерки, но държавата няма да се затваря

 Дончев: Готови сме с ескалиращи мерки, но държавата няма да се затваря

Дончев: Готови сме с ескалиращи мерки, но държавата няма да се затваря

„Лятото категорично не беше „проспано“ по отношение на разпространението на вируса. Като започнем от екипи на ниво болница и стигнем до Министерството на здравеопазването, което трябва да регулира и управлява процесите на национално ниво, времето бе използвано по най-добрият начин. Пролетта нашите лекари и медицински сестри фактически не знаеха как да се борят със заболяването, като единственото нещо, което имаха, бяха медицинските протоколи от Китай. В момента те са натрупали огромен опит и и успяваме да излекуваме голяма част от заболелите“. Това заяви пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев

Той добави, че съжаление трудностите по отношение на логистика и транспортиране на пациенти са факт, като те не са характерни само за болните с COVID, но и за всички заболявания.

„Ще се съглася, че тази ситуация показва къде има дефицити и пукнатини във здравната система“, коментира вицепремиерът.

По думите му страната ни не е в състояние на хаос по отношение на пандемията.

„Погледнете данните къде се намира България спрямо останалите европейски държави по отношение на брой заболели и починали. Страната е на 17-то място по брой заразени и на 10-то по брой починали. Едното отразява ефективността на ограничителните мерки, които трябва да спрат развитието на заразата, а второто отразява състоянието на здравната ни система. Противно на нашия навик непрекъснато да си повтаряме колко сме най-лоши и най-глупави, това очевидно не е вярно. “, добави Дончев.

Той поясни, че  има готовност да се прилагат ескалиращи мерки при нужда, без обаче да се предвижда пълно затваряне държавата.

„През пролетта имаше смисъл от въвеждането на по-строги мерки, като например контролно-пропускателни пунктове, тъй като заболяването беше локализирано само в някои райони на страната и трябваше да се направи възможности за спирането на разпространението му в другите области. Към момента заболяване има, както и в цяла Европа, на територията на цялата страна. Това означава, че от една подобна мярка не би имало смисъл.“, каза вицепремиерът.

„Когато говори за чуждия опит, нека цитираме канцлера Меркел. Мисля, че немският опит трябва да ни е водещ. Тя каза, че германската икономика не може да си позволи второ затваряне, подобно на това от пролетта. Изкуството сега е да се движим по ръба на бръснача – от една страна, пазейки здравето на хората, а от друга - без да съсипваме икономиката“, добави той.

По думите му какъвто и контрол да се прилага нищо не може да замени личната отговорност.

Той заяви, че трябва да се направи всичко, за да се увеличи тестването на хората.

„Ако цената за това са повече безплатни PCR тестове, тогава те трябва да са безплатни. Опитът на други държави показва, че това е един от методите за ограничаване на заразата“, обясни вицепремиерът.

На въпрос дали държавата има пари, за да осигури безплатни тестове, Дончев бе категоричен, че има.

„Не това е проблемът, с който държавата не може да се справи. Очаквайте в близките дни или седмици новини в тази посока“, каза Томислав Дончев, уточнявайки, че тестовете ще са „фокусирани върху тези, които имат нужда“.

По отношение на нападките към бюджета за догодина и че се дават пари на сектори, които не са толкова засегнати от COVID кризата, Дончев заяви, че най-пряко засегнати от пандемията са лекарите и затова основен приоритет към момента е те да имат достойно възнаграждение, защото цялото общество разчита на тях.

Във връзка с думите на президента, че този бюджет е „разоряващ“, Дончев заяви, че една сложна конструкция, каквато е бюджетът, невинаги може да бъде описана с „политически клишета“.

„Аз, освен клишета, използвам числа и данни, където България се сравнява с други европейски държави. Разоряващият бюджет е политическо клише“, допълни Дончев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ