Дончев: Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и направлявай е по-добро

Дончев: Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и направлявай е по-добро

Дончев: Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и направлявай е по-добро

Задочни нападки през активна размяна на цитати от класици си размениха президентът Румен Радев и правителството. Държавният глава цитира Гьоте пред журналисти след посещението си в "Пирогов" днес по повод Световния ден на здравето като отговори почти седмица по-късно на предупреждението на Борисов, че ако наложи вето на удължаването на извънредното положение, ще извади депутатите на ГЕРБ от парламента.

 „Премиерът трябва да се запознае с Конституцията и със законите и да прочете къде може президентът да налага вето – на решения на НС не може да се налага вето. Гьоте го е казал най-добре – няма нищо по-страшно от активната глупост“, заяви Радев.

С два цитата на Гьоте му отвърна малко по-късно вицепремиерът Дончев на извънреден брифинг в Министерски съвет, в който участва и ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски, както и шефът на службата за противопожарна безопасност и Гражданска защита главен комисар Николай Николов. 

В отговор на коментара на президента дали може да наложи вето на удължаването на извънредното положение ще кажа "Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали", каза Дончев като върна топката отново с цитат на Гьоте. Преди това той подчерта, че целта на извънредния брифинг не е да се даде ответен отговор на нападките на президента, а да се внесе яснота за снабдяване на болниците с предпазни материали. Всъщност, в поредните критики към правителството и работата на оперативния щаб за борба с коронавируса, президентът призова да се осигурят по най-бързия начин възможно най-качествените защитни средства за всички български медици в цялата страна".  

„Моля, да не се бърка раздаването на мартеници със сложната логистична задача по осигуряването на болниците и на здравните служби с необходимото оборудване и предпазни средства", реагира остро Томислав Дончер. "Тази задача се изпълнява както трябва под вещото ръководство на главен комисар Николай Николов, мисля, че нещата са влезли в темпо и ритъм. Ако тук има ограничения, те не са парични, а са свързани с липсата на някои артикули на международния пазар. И аз съм горд с българския бизнес, че вместо да чакаме единствено на доставки, ние сме в състояние вече да произвеждаме. Щом други държави разчитат на нашата помощ, това е достатъчно показателно. Имаме заявки за дарения от компании и посолства. Безспорен факт е, че тази криза вади най-доброто от обществото“, подчерта той.

Дончев отправи забележка към Радев и за използването на военна стилистика по повод призиви на депутати от ВМРО вчера да последва примера им и също да се откаже от заплатата си в полза на дарителската сметка към Министерство на здравеопазването, докато трае извънредното положение. Радев коментира, че още перди половин месец е дарил заплатата си на възрастни хора във Видин и добави:  "Уважаеми народни представители, за мен дарението е личен акт, ако много държите да се равнявате по президента, има лесно решение – кръгом и бегом към месец март!“

Накрая Дончев отправи и персонален призив към президента – „Нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това. И понеже взехме да цитираме класици, можем да завършим с Гьоте: „Когато двама се карат, виновен е по-умният". Или най-ценното в тази ситуация – „Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и направлявай е по-добро“.

Относно коментара на президента, че хората гладуват и може да излязат на улицата, Дончев заяви, че осигуряването на храна е най-приоритетната нужда. "Към момента през Социалното министерство и чрез българските общини, ние осигуряваме храна на около 60 000 души. Това е чрез системата на социалните патронажи, където храната се разкарва по домовете на хората, които са трудно подвижни и в тази ситуация не трябва да излизат от вкъщи. Имаме допълнителна форма "Топъл обяд", където се готви и се раздава храна на подобни групи от хора. Заедно с БЧК сме в състояние на още 40 000 души да осигуряваме храна под формата на хранителни продукти", добави Дончев.  

Вицепремиерът уточни още, че се правят опити мерките, които се предприемат от кабинета, да бъдат комплексни. "Освен досегашните схеми и мерки, към момента продължава да се работи и по други, включително и за безвъзмездна помощ за ликвидна подкрепа за най-малките предприятия. Дончев препоръча да не се бъркат анонсите с решения. Някой лидер на чужда държава е анонсирал намерение да прави нещо, а ние го приемаме, че го е направил. България се движи със скорост, която не е по-ниска от тази на останалите страни. Ако овладеем ситуацията, имаме желание да либерализираме някоя мярка", каза още Дончев.

Той напомни, че с изключение на дейностите, които са ограничени заради карантинните мероприятия, останалите работят, фабриките с поръчки работят, с изключение на някои, които поради спирането на икономиките в основните ни експортни дестинации няма къде да изнасят продукцията си. Във връзка с предстоящите Великденски празници Дончев каза, че в зависимост от ситуацията винаги е възможно прилагането и на по-строги мерки. "Големият въпрос е да се избегне струпването на хората в и около храмовете. Контролът на ситуацията в храмовете ще е на Българската православна църква, а извън тях - на полицията, местните власти, които могат да мобилизират в помощ на МВР и доброволци", допълни Дончев. 

Според председателят на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, веднага щом се покаже тенденция, че в България нещата са овладени, "бихме могли да предложим отхлабване на мерките в порядък, в който се следвало някаква логика, която не застрашава от втори пик или ако има, той да бъде нисък". 

По думите му в България не се случват зловещи неща и това е благодарение на това, което се е направило досега. "Ние приехме, че БЦЖ ни пази, но това не е доказано. Лекарство няма, ние нямаме чудодейно лекарство, но ние се справяме. И ще кажат "не ги откривате, защото не тествате масово", а всъщност ние тестваме колкото средно в Европа - 2000 - 2500 теста на 1 милион население", обясни проф. Мутафчийски.

"Огромната горчивина в целия този труд, е че всъщност имаме добри резултати. Най-малкото е, че труповете не могат да се скрият. Каквото искат да си приказват хората", категоричен е проф. Мутафчийски. 

Ръководителят на Логистично-координационния център, главен комисар Николай Николов, пък даде подробен отчет за разпределените до момента лични предпазни средства:

• Защитни маски за специализиран персонал – 53 975 броя

• Защитни маски за обща употреба – 946 950 броя

• Облекла за специализиран персонал за многократна употреба – 3 392 броя

• Облекла за обща употреба – 10 050 броя

• Облекла за обща многократна употреба – 40 180 броя

• Защитни очила – 85 768 броя

• Защитни шлемове – 6 хил. броя

• Спирт за дезинфекция – 158 хил. литра

• Гелове за дезинфекция – 3 819 броя по 250 мл и 13 409 броя по 50 мл

По-късно на заседание на Логистично-координационния център ще бъдат разпределени още ръкавици, предпазни облекла, маски и шлемове за обща и специализирана употреба, като част от тях ще бъдат заделени за Държавния резерв. Договорените през март от премиера Бойко Борисов предпазни материали с Турция вече са в страната и също се разпределят.

Главен комисар Николов съобщи още, че в повечето аптеки в страната вече се предлагат маски и дезинфектанти. В България повече от 60 фирми са предложили оферти и услуги за организиране на производство на маски. 3 фирми шият предпазни облекла, като до края на месеца от тях се очакват 30 нови хиляди броя. Още 5 фирми започват производство. Друга компания, чието име не беше назовано, е получила оферта от Германия за изкупуване на цялата ѝ продукция. Търговци на автомобили са предоставили превозни средства и гориво за нуждите на координационния център и доброволците.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ