ДПС готви проект за конституционни промени

ДПС готви проект за конституционни промени

ДПС готви проект за конституционни промени

ДПС подготвя конституционни промени, съобщи заместник-председателят на парламентарната група на Движението Йордан Цонев на брифинг в парламента за представяне на законодателната програма на движението за новата пленарна сесия. "Конституционните промени са на фаза работа с експертите по заданието. На този етап мога да кажа, че промените ще включват изискванията и препоръките на нашите европейски партньори", допълни той. Те са насочени към реформа в съдебната система, уточни малко по-късно той пред БНР.

"По-конкретно ще бъдем готови, когато с експертите сме уточнили обхвата и възможните текстове. Когато сме готови с нашия проект, ще го дадем на другите парламентарни групи, който иска - да го подпише. Това е", заяви Йордан Цонев.

По думите му, втората група законодателни инициативи ще бъдат във връзка с антикорупционното законодателство. Той посочи, че първият от тях е свързан с издаването на т.нар. "златни паспорти". ДПС настояват всички случаи досега да бъдат разследвани.

"Казахме още при приемането на кабинета, че ще подкрепяме всички инициативи, особено тези, които касаят обявената нулева толерантност към корупцията. По тази тема вече внесохме първия си законопроект във връзка с изискването на нашите европейски и натовски партньори - премахването на инвестиционното гражданство", добави Йордан Цонев.

От ДПС работят още по проект за изменение на Закона за обществените поръчки, като смятат, че подобен закон ще премахне "ин хаус" процедурите. Готвят и законопроект за подобряване на бизнес средата.

По отношение на промените в Закона за публичните финанси, от партията настояват разходите, които прави изпълнителната власт, да бъдат прозрачни и да минават през санкции на парламента.

Партията ще работи и по законодателство в подкрепа на хората, като то ще бъде с антикризисна насоченост. По думите на Цонев, целта е да се помогне да хората да преодолеят високите цени и зараждащата се битова криза. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ