ДПС отива само на избори, ще се бори за чисти храни, вода, въздух, зелена енергия и технологии

ДПС отива само на избори, ще се бори за чисти храни, вода, въздух, зелена енергия и технологии

ДПС отива само на избори, ще се бори за чисти храни, вода, въздух, зелена енергия и технологии

Чисти храни, чиста вода, чист въздух, чиста зелена енергия и високи технологии - това ще са приоритетите на ДПС в кампанията за евроизборите. Движението за права и свободи ще се яви самостоятелно на предстоящите евроизбори, реши Централният съвет на движението на днешното си заседание. На него бе сформиран Централен изборен щаб и бяха уточнени критериите за номиниране на евродепутати.
Начело на щаба ще бъде председателят на ДПС, Мустафа Карадайъ. Предстои в следващите седмици да се сформират областни и общински изборни щабове по места, съобщи той на брифинг след заседанието Номинации за включване в евролистата на ДПС ще се правят от структурите до 30 март. Отговорност за подредбата, утвърждаването и регистрацията на листата ще имат председателят на ДПС и ЦОБ.

На заседанието днес са били изчистени и критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за евролистата на ДПС. Те са: задълбочено познаване на европейските институции и политики, като условие за отстояване на българския национален интерес; съпричастност към ценностите на либерализма; професионален и политически опит; владеене на английски, френски или немски език; изграден авторитет; добри комуникационни способности и умение за работа в екип, посочи Карадайъ. Колко евродепутати ще имаме ще зависи от броя на гласовете, които ДПС и другите участници вземат на предстоящите избори, каза той и уточни, че са си поставили определени цели, но брой мандати не са обсъждали. 
На въпрос за преференциите Карадайъ заяви, че те не са отпаднали, а по предложение на ДПС е бил приет по-справедлив праг за тях. Той напомни, че и сега в Изборния кодекс има възможност за кандидати, които искат да бъдат избрани мажоритарно, вместо чрез партийна листа. 
Попитан за срещата между него и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов относно кворума в парламента при гласуването на изборните промени Карадайъ заяви, че на нея не е имало дебат за разпускане на Народното събрание. В същото време обаче Централният съвет на ДПС гласува декларация с основната констатация, че "популистко-националистическото управление на страната е пълен провал!" ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ, заяви Карадайъ. Случилото се с ЦИК беше поредният тест и ГЕРБ се провали, добави той и заяви, че правата и свободите трябва да се извоюват.

На въпрос за евентуални предсрочни парламентарни избори обаче Карадайъ не даде ясен отговор, а коментира, че това трябва да е обвързано със много сериозен дебат за визията за развитие на страната, каза Карадайъ. 
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ