ДПС на особено мнение за гласуването по пощата на изборите

ДПС на особено мнение за гласуването по пощата на изборите

Отдавна знаем, че изборите ще бъдат в условията на пандемия, но не личи активната и спешна работа на институциите. Такава оценка направи президентът Румен Радев по време на третите за деня консултации за изборния процес, с ДПС.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също изрази необходимостта от по-различно и много по-отговорно отношение към целия изборен процес от всички участници и наблюдатели на изборите, които за първи път ще се проведат в условия на пандемия. "В технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят от различните органи на власт в държавата, за да можем да гарантираме живота и здравето на българските граждани, честни избори, избори, в които гражданите и участниците да имат доверие, за да може произведения резултат да мобилизира общата енергия за едни по-добри времена в България", каза Мустафа Карадайъ.

ДПС повдигна въпроса за машинното гласуване на изборите, който според Карадайъ би трябвало да има една цел - да минимизира броя на недействителните гласове. "Наложи се един Изборен кодекс, в който се смесват хартиеното и машинното гласуване и ръчното отчитане на изборните резултати от машинното и хартиеното гласуване. Това е допълнителна предпоставка за още по-голям брой сгрешени протоколи и още по-голямо недоверие в резултатите от изборите", каза Карадайъ. Той отбеляза, че ако в Народното събрание има нужния диалог и достатъчна воля да се решават констатирани проблеми, ДПС ще даде своя принос.

В условията на пандемията от коронавируса, ДПС видя още един проблем, който стои пред партията - провеждането на предизборната кампания, която се провеждала не чрез медиите, а при срещи очи в очи с избирателите. 

Мустафа Карадайъ отбеляза, че президентската институция има ангажимент за определяне на дата на изборите. "Ние ще очакваме от ваша страна да чуем вашата логика и поглед как в тези условия, с каква логика ще подходим към определянето на датата на изборите, за да може и ние от наша страна с погледа и гледната точка на президентската институция да можем да разсъждаваме. Защото никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията. Основната отговорност за решаването на проблемите и приемането на мерки за решаване на проблемите с COVID-19 са на изпълнителната власт", допълни още Карадайъ. 

"Ще се постарая по най-бързия начин да дам отговор за датата на изборите", отговори президентът и припомни, че за смесването на броенето на машинния и хартиен вот е наложил вето.

"След като вече има броене по такъв начин и на едното и на другото, предлагам вие да държите на това положение в ролята си на законодател, да има поне на случаен принцип извадкова проверка в края на изборния ден, да се съпостави резултата от хартиените разпечатки от машината с електронната памет", каза още Румен Радев. 

Държавният глава коментира, че има въпроси, на които няма отговор. "Нямаме отговор на въпроса кога ще приключи своето решение ВАС по отношение на машините, кога ще се сключи договор за придобиване на машините, какви ще бъдат сроковете за доставка, кога ще бъде готова методиката за сертифициране. От там идва следващия ви въпрос по каква логика определям датата на изборите", каза още Радев. 

Президентът обърна внимание още на здравния протокол и отбеляза, че от него зависи как ще бъде гарантирана прозрачността на вота. Той призова да се разгледа въпроса за гласуване по пощите, видеонаблюдение в секциите, за преразглеждане на условията за медиите и в процеса на парламентарните избори да бъдат включени Общинските избирателни комисии. "В Румъния проведоха избори в условия на пандемия по пощата от чужбина и то успешно. В Германия и Австрия това е една рутинна практика. Вчера това го потвърдиха нашите сънародници", аргументира се държавният глава. 

ДПС обаче застана на противоположната позиция. "За гласуването по пощите имаме много лош пример от последния месец - два в една голяма демокрация. Там има традиции в това гласуване и недоверието на една голяма част от населението е факт", каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. По думите му, пандемичната обстановка усилвала проблема с правата на гласуване на българските граждани в чужбина. Според него правата на голяма част от нашите съграждани в чужбина са със суспендирани конституционни права. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ