ДПС внася проект за отмяна на „златните паспорти”

ДПС внася проект за отмяна на „златните паспорти”

ДПС внася проект за отмяна на „златните паспорти”

ДПС внася законопроект за забрана на издаването на т.нар. "златни паспорти" за получаване на гражданство срещу инвестиции. Повод за законодателната инициатива на Движението е докладът на ЕК, в който се посочва, че "златните паспорти" са пречка в преговорите със САЩ за отпадане на визите за граждани на България, Румъния и Кипър, предава БНР. 

Според Движението за права и свободи въвеждането на безвизов режим за граждани на Европейския съюз трябва да се ускори и затова инвестиционното гражданство трябва да бъде забранено, съобщи Йордан Цонев. "Тръгва ли в унисон с искането на нашите американски партньори, още повече, че Европейската комисия подготвя такова законодателство, но до 2025 година за забрана на този вид паспорти, защото Европейската комисия смята, че това нарушава сигурността на Европейския съюз", коментира той.

Проектозаконът е готов и ще бъде внесен в първата работна седмица на 2022 година. С него изцяло се премахва възможността за издаване на "златни паспорти" и заради това, че Делян Пеевски несправедливо, според Хамид Хамид, е бил замесен в схеми за издаването на такива паспорти.

ДПС ще поиска документи за всеки издаден "златен паспорт" у нас. "Ние опровергахме категорично и с факти и то доказателства от самите държавни институции, че няма такива данни никъде в държавата за негово участие. Ние ще изискаме документация за всеки един конкретен паспорт при какви основания е издаден, както ще изискаме и пълна проверка за състоянието на инвестицията, дали тя е реализирана, и това за всеки конкретен "златен паспорт", издаден от българската държава. Там също ще открием интересни неща", каза депутатът от ДПС Хамид Хамид. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ