Джо Байдън: Ако не се размърдаме, Китай ще ни изяде обяда

Джо Байдън: Ако не се размърдаме, Китай ще ни изяде обяда

Американският президент Джо Байдън предупреди, че Китай агресивно изпреварва САЩ в областта на инфраструктурата, предаде Си Ен Би Си.

„Те инвестират много пари, инвестират милиарди долари и се занимават с редица въпроси, свързани с транспорта, околната среда и широк набор други неща“, заяви Байдън пред група от сенатори, с които се срещна в Овалния кабинет.

„Те имат голяма, наистина голяма инициатива в областта на железопътния транспорт и вече имат жп линия, която с лекота поддържа 225 мили в час“, обясни той, като добави, че в сряда е разговарял с китайския президент Си Дзинпин в продължение на два часа. „Ако не се размърдаме, те ще ни изядат обяда“, каза още Байдън след срещата с членовете на Комисията по околната среда и благоустройството.

„Трябва да предприемем действия. И така, това, което бих искал да дискутирам с тези хора, тъй като те представляват ключова комисия, е как да започнем. Аз изложих какво мисля, че трябва да направим“, добави американския президент.

Телефонният разговор със Си и срещата със сенаторите идват в момент, в който новата администрация на САЩ работи за адресиране на нарушения на правата на човека и подобряване на търговските отношения с втората по големина икономика в света.

Миналата седмица Байдън заяви пред Държавния департамент, че ще работи в тясно сътрудничество със съюзниците на САЩ, за да противодейства на Пекин.

„Ще се изправим срещу икономическите злоупотреби на Китай“, каза той, определяйки Пекин като „най-сериозният конкурент“ на САЩ.

Напрежението между Пекин и Вашингтон ескалира до търговска война по време на управлението на Тръмп, който наложи мита върху вноса на редица китайски стоки и забрани на американските технологични компании да работят с някои китайски фирми от сектора.

В интервю за Си Би Ес Байдън заяви, че неговата администрация е готова за „екстремно съревнование“ с Китай, но подчерта, че подходът му ще бъде различен от този на неговия предшественик.

„Няма да подходят по начина, по който подходи Тръмп. Ние ще се съсредоточим върху международните правила“, каза той в неделя.

След негови коментари в Пентагона в сряда репортер попита Байдън, дали има интерес да „накаже“ Китай за липсата на прозрачност по време на избухването на пандемията от COVID-19.

„Интересува ме събирането на всички факти“, отговори той.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ