Джо Байдън и Камила Харис влязоха в сблъсък на тема здравеопазване в дебат на демократите

Фаворитът за президентската номинация на Демократическата партия в САЩ Джо Байдън и друг от претендентите, Камала Харис, влязоха в сблъсък снощи на тема здравеопазване. Това стана на разгорещен на моменти телевизионен диспут в Детройт, предаде Ройтерс.

Във втората поредна вечер на дебати тази седмица Байдън и Харис се оказаха в епицентъра на засилващата се битка по въпроса за здравеопазването, която раздели Демократическата партия и доминираше като тема в първата вечер от тазседмичните дебати в Детройт.

Байдън, който този път използваше по-остър и по-агресивен тон, отколкото първата вечер, осмя твърдението на Харис, че наскоро представеният от нея план за здравеопазването няма да наложи вдигане на данъците за средната класа и че няма да доведе до елиминиране на плановете за частно здравно осигуряване, предаде БТА.

"Няма да победите президента Тръмп с празни приказки за този план", обърна се Байдън към Харис. "Този план, както и да го гледате, струва 3 трилиона долара. За да бъде осъществен, ще е нужно данъците за средната класа да бъдат повишени, а не намалени. Трето, той ще премахне сегашната система, при която основното място в здравното осигуряване (на работника) заема работодателят", добави бившият вицепрезидент на САЩ от времето на Барак Обама.

Харис окачестви тезата на Байдън като "неточна". Тя на свой ред атакува предложението му да надгради програмата за здравеопазване, въведена при Обама и станала по-известна като "Обамакеър", и да прибави към нея предоставяна от държавата опция за здравно осигуряване, защото според нея това ще остави милиони без здравно осигуряване.

"Смятам, че не може да има извинение за това през 2019 г. демократ да се кандидатира за президент с план, който да не обхваща всички", каза Харис, която е сенатор от Конгреса на САЩ.

Преди самия диспут се очакваше сблъсък и по друга тема. От седмици Байдън е въвлечен във все по-изостряща се борба с Харис и сенатор Кори Букър за подкрепата на чернокожите гласоподаватели, изключително важен електорат в състезанието за излъчване на президентската номинация на демократите.

На сцената на диспута мястото на Байдън беше точно между Харис и Букър, най-разпознаваемите лица сред чернокожите претенденти в надпреварата за номинацията на демократите, в която расата играе важна роля.

Във встъпителните си думи снощи Байдън спомена многообразието и го противопостави на неотдавнашните нападки на Тръмп срещу представители на Демократическата партия в Конгреса от малцинствата, окачествени от мнозина като расистки.

"Господин президент, това е Америка и ние сме силни и велики именно заради това многообразие, а не въпреки него", обърна се той към президента републиканец Доналд Тръмп

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ