Еди Рама: Интеграцията на Западните Балкани в ЕС е като превземането на Троя

Еди Рама: Интеграцията на Западните Балкани в ЕС е като превземането на Троя

Еди Рама: Интеграцията на Западните Балкани в ЕС е като превземането на Троя

Премиерът на Албания Еди Рама сравни пътя на Западните Балкани към интеграция в Европейския съюз с годините, необходими за завладяването на Троя. На пресконференция в Атина, където участва във форума на „Икономист” ръководителят на правителството заяви, че отношенията на Западните Балкани с ЕС не са се променили, съобщава "Ора нюз”. "Отне няколко години, за да се завладее Троя. По същия начин напредва опитът на балканските страни в редиците на ЕС ", каза Рама, цитиран от БГНЕС.

Според него, Албания и Северна Македония "чакат Годо", имайки предвид произведението на Самюел Бекет. "ЕС е симулация на работата на Самюел Бекет – никой не се движи", каза Рама и добави, че е твърдо решен да продължи по пътя към ЕС. "Балканите са в процес на интеграция от много години и ние ще направим всичко, за да бъдем член на Европа”, заяви той. Много е досадно да останем в чакалнята, но "ние нямаме други алтернативи и не искаме да търсим други алтернативи", каза Рама и подчерта, че "това е първият път, когато като нация можем да избираме сами, а не някой друг да избира вместо нас".

Той допълни, че страната му ще продължи по пътя на реформите и да предприема всички необходими стъпки за постигане на целта. Албания трябва да продължи усилията, защото процесът на интеграция предоставя уникален инструмент за модернизация на държавите от региона, с функциониращи надпартийни институции и правителства, които остават във връзка с гражданите и работят за изграждането на сигурни и стабилни държави, каза още Рама.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ