Турция отказва да оттегли военноморските си сили от Средиземно море

Турция отказва да оттегли военноморските си сили от Средиземно море

Турция отказва да оттегли военноморските си сили от Средиземно море

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че военноморските сили на страната няма да се оттеглят, докато Гърция продължава да „сее хаос“ в източните части на Средиземно море, предаде „Ройтерс“.

„Тези, които хвърлят Гърция пред турските военноморски сили, няма да застанат зад нея“, заяви държавният глава след среща с кабинета снощи и добави, че Атина няма право да издава навигационни и метеорологични уведомления, познати като Navtex, в райони, за които от Анкара имат претенции.

По-рано Турция удължи мисията на изследователския кораб „Оруч Реис“ до 27 август, с което допълнително засили напрежението в региона. Гръцките власти обявиха проучването за незаконно.

„Гърция реагира спокойно и с готовност както на дипломатическо, така и на оперативно ниво. И с национална увереност прави всичко необходимо, за да защити суверенните си права“, отбеляза пред журналисти говорителят на правителството Стелиос Пецас.

В миналия петък Ердоган съобщи, че при сондаж на 20 юли, извършен от кораба „Фатих“, е било открито находище от 320 млрд. куб. м природен газ – най-голямото количество, откривано досега в историята на страната. „Очакваме, ако е рекъл Бог, подобна радостна вест и от Средиземно море“, каза тогава той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ