Ердоган обеща да отмени извънредното положение в Турция, ако спечели изборите

Ердоган обеща да отмени извънредното положение в Турция, ако спечели изборите

Ердоган обеща да отмени извънредното положение в Турция, ако спечели изборите

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще отмени извънредното положение в страната, ако спечели изборите на 24 юни, предаде Ройтерс.

Веднага след това обаче той се застрахова, че извънредното положение ще бъде върнато, ако Турция бъде изправена пред нови заплахи.

„В случай че остана на този пост след 24 юни, ако е рекъл Господ, първото нещо, което ще направим, е да премахнем извънредното положение“, каза Ердоган в интервю за телевизия 24ТВ.

„Отмяната на извънредното положение не означава, че то ще бъде напълно премахнато и че никога повече няма да бъде връщано. Ще предприемем възможно най-строгите предпазни  мерки, когато си имаме работа с някакъв вид тероризъм“, добави той.  

Извънредното положение дава на Ердоган и на турското правителство възможността да заобикалят парламента при прокарването на нови закони, което от своя позволява ограничаване на човешките права и свободи.

Извънредното положение беше въведено след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г., при който загинаха 250 души и повече от 2000 бяха ранени. От тогава до днес турските власти са арестували повече от 160 хил. души, а почти още толкова държавни служители са били уволнени или отстранени от работа. Множество медии бяха закрити а стотици журналисти и активисти арестувани.

Критиците на Ердоган твърдят, че той използва извънредното положение като претекст за смазване на опозицията.

През април Ердоган заяви, че бизнеса трябва да приветства извънредното положение, защото то предпазва от терористични атаки и не позволява на работниците да стачкуват.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ