Европейски център за подготовка на специалисти по бедствия ще се строи у нас

Европейски център за подготовка на специалисти по бедствия ще се строи у нас

Европейски център за подготовка на специалисти по бедствия ще се строи у нас

Депутатите разрешиха да бъде изграден Европейски център за подготовка на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи и училище за парамедици, приемайки на първо четене промените в Закона за Българския червен кръст. С тях се дава възможност върху имоти, публична или частна държавна собственост, да се учредява безвъзмездно право на строеж в полза на БЧК. Всички парламентарни групи подкрепиха проекта. 

Строежът ще бъде реализиран между Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, заедно с правителството на България. Центърът ще бъде с капацитет 1200 души, а заедно с него ще бъде създаден и регионален склад за бедствена готовност. 

"Това е важна стъпка в утвърждаването на авторитета на БЧК, а и на цялата ни държава. В България ще се обучават кадри от цяла Европа, от целия свят. Те ще получават диплома и всички ще се обучават на територията на нашата държава. За целта обаче има два важни фактора. Първият е финансирането на този проект, а по думите на акад. Христо Григоров, това финансиране вече е осигурено. За целта е необходимо и да се предостави на БЧК земя, която да бъде използвана за създаването на този център", посочи по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е сред вносителите на законопроекта.

БСП подкрепиха закона, като депутатът Георги Михайлов предупреди, че между двете четения социалистите ще следят относно казуса по предоставянето на терен за новия логистичен център. 

"Ние ще настояваме да бъдат внимателно прецизирани юридическите текстове по отношение на възможността за ползването на собственостите, т.е. земите, върху които се определя действието на този проектозакон на Червения кръст", каза още Михайлов. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ