Филип Станев: До последно ще търсим подкрепата на ДБ и Манолова

Филип Станев: До последно ще търсим подкрепата на ДБ и Манолова

Филип Станев: До последно ще търсим подкрепата на ДБ и Манолова

Това правителство не е авариен вариант. Беше необходима известна редакция, защото първият номиниран за министър-председател вече не е такъв, а той си беше избрал част от хората. Това заяви пред Нова телевизия зам.-шефът на групата на „Има такъв народ“ Филип Станев.

Той обясни, че от ИТН до последно ще търсят подкрепа от „Демократична България” и от хората на Мая Манолова. По думите му има над 90% има сходство в идеите на експертните групи на ИТН и ДБ за това как да се осъществи съдебната реформа.

Според него разграждането на „модела ГЕРБ” или така нареченото „изчегъртване” може да се случи, само ако се извършват конкретни практични дейности в изпълнителната и законодателната власт.

Попитан дали ИТН ще получи подкрепа за Момчил Иванов, предложен за правосъден министър, и за Петър Илиев - кандидат за вътрешен министър, Станев заяви, че това ще стане ясно в парламентарната зала.  „Този въпрос трябва да бъде зададен към нашите бъдещи партньори. Ще видим как ще гласуват. Истината, е че Конституцията повелява кабинетът да се гласува анблок”.

Той не пожела да коментира поста на Иванов във Фейсбук срещу ДБ, който после бе изтрит.

„За нас е важно всички ние, които сме част от този действащ български парламент, да престанем да си разменяме реплики през медиите и социалните мрежи. Крайно време е да спрем да се фиксираме върху някакви изтървани в публичното пространство думи” , допълни Филип Станев.

По повод обвиненията в плагиатство, отправяни към Петър Илиев, Станев заяви че който има желание и доказателства за такова, да го каже публично. „И понеже това не е така, г-н Илиев ще чака всеки, който твърди нещо невярно за него, с усмивка и удоволствие в българския съд. Ние сме уверени, че г-н Илиев е в своята правота и ще е чудесен министър. Работим с него отдавна. Той ни помогна за провеждането на референдума", коментира Станев.

Относно това, че лидерите на ДБ не дойдоха лично на срещата, Станев заяви, че това е тяхно право. И допълни, че очаква днес диалогът да бъде по-спокоен. 

Министрите в проектокабинета бяха избрани по експертиза, а ако той не мине, отговорността ще бъде на тези, които не са го подкрепили, заяви в ефира на bTV председателят на ПГ на „Има такъв народ”  Тошко Йорданов.

„Против това сме да се слагат политици на позиции, на които трябва да има експерти. В управлението на ГЕРБ имаше това – там гледахме политически министри, които нищо не разбираха от това, което министерстваха” , отбеляза Йорданов. 

Той посочи, че лидерът на партията Слави Трифонов не се бърка в работата на отделите, не се бърка в работата на комисията по финанси или здравеопазване, и не казва кой експерт става повече от другия – това става в процеса на работа. 

Тошко Йорданов коментира и номинацията на Петър Илиев за министър на вътрешните работи. „За министър на вътрешните работи, включително в разговори с хора от системата, разбрахме и преценихме, че е по-добре да е човек, който е извън системата и с юридическо образование. Иначе в самото МВР има достатъчно професионалисти по отделните сектори и екипът, но трябва външен юридически поглед към това министерство, което е от най-важните. Петър Илиев беше обсъждан като кандидат за премиер на един много ранен етап” , каза Йорданов и добави, че когато внесат проектокабинета при президента Радев, ще стане ясно кои хора ще са вицепремиери. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19