Финансовата комисия в НС прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Финансовата комисия в НС прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Финансовата комисия в НС прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене актуализация на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2021 година. Според проекта на Министерски съвет, приходите и разходите на НЗОК за тази година са 5,5 млрд. лева.

"Разходите на НЗОК за борба с COVID-пандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лева", съобщи по време на изслушването в комисията министърът на здравеопазването в служебния кабинет Стойчо Кацаров.

От Министерството на финансите добавиха, че предвидените разходи за борба с пандемията през тази година са общо 3 милиарда лева. В тази сума са включени и помощта за бизнеса, за заетост, както и месечна добавка от 50 лева за пенсионерите.

Комисията започна да гледа на първо четене актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Според проекта на правителството, внесен в края на юли в парламента, консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване по приходите и трансферите е с обща сума 15 194 455,5 хил. лв. 

По-рано, пред журналисти в парламента Кацаров коментира, че е важно бюджетът да бъде актуализиран бързо, защото COVID-вълната е настъпила по-рано, отколкото са предполагали. По думите му, актуализацията на Закона за държавния бюджет и на НЗОК за 2021 г. е предвидила най-сериозните сценарии по отношение на увеличаване на броя на заразените. Според него бюджетът е възможен за изпълнение и достатъчен, за да посрещне COVID- вълната, в която вече сме влезли.

"Прогнозата ни беше, че ще влезем по-късно в есените месеци", каза още министърът. 

"Оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво, ще вземем на базата на експертните становища, които получаваме. Към днешна дата и в следващите дни не се налага да се взимат допълнителни мерки срещу COVID-19", каза още здравният министър.

Той отбеляза, че становищата на експертите не са еднозначни. "Част от прогнозите на екстертите са, че предстоящата вълна ще бъде по-лека от предшестващите, като тази прогноза се опира на това, че все пак има 15-16% със завършена ваксинация, както и една немалка част от населението, която вече се е срещала с вируса. Това обаче на този етап е предположение. Наблюдавайки и съпоставяйки ситуцаията с други страни, включително в Западна и Източна Европа, е много трудно да се направи категорична прогноза", каза още д-р Стойчо Кацаров. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ