Финансовият министър на Канада подаде оставка

Финансовият министър на Канада подаде оставка

Финансовият министър на Канада подаде оставка

Канадският финансов министър Бил Морно подаде оставка и се отказа от кариерата си на депутат, предаде „Ройтерс“.

57-годишният политик обяви, че ще кандидатства за генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Европа (ОИСР) – пост, за който се приемат номинации до идния октомври. Позицията му в правителството на Канада е вероятно да наследи вицепремиерът Кристия Фрийленд, която до момента е заемала няколко високопоставени длъжности.

Натиск върху Морно оказа и скандалът за връзките му с благотворителна организация, на която обяви, че е забравил да изплати разходи, направени за негови пътувания.

Миналата седмица премиерът Джъстин Трюдо публично изказа доверието си към Морно, с което опита да опровергае слуховете за разрив в отношенията между двамата, свързан с различията във възгледите им за икономическата политика за справяне с коронакризата. Според източници на „Ройтерс“ по-рано финансовият министър в оставка и екипът му са се противопоставили на доводите на други министри относно това колко финансиране е необходимо за възстановяване на щетите от пандемията от COVID-19.

Прогнозата за бюджетния дефицит на Канада ще достигне 343.2 млрд. канадски долара – най-големият от Втората световна война насам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ