Газът за България спря, Русия върна платеното за доставките по сметките ни

Газът за България спря, Русия върна платеното за доставките по сметките ни

Газът за България спря, Русия върна платеното за доставките по сметките ни

Газовите доставки вече са физически спрени, а платените от България средства за тях са преведени обратно към нашите сметки. Това обяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет енергийният министър Александър Николов, след като по-рано днес той обяви, че страната ни има запаси от синьото гориво за един месец напред и че от БЕХ, "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки на природен газ, което означава, че не следва да очакваме ограничителен режим. Засега Николов не даде детайли за конкретните планове за алтернативни доставки, защото те включват търгове, които са в процес. 

Енергийният министър подчерта, че доставките са абсолютно сигурни и на предстоящата среща с Еврокомисията ще се обсъдят общи стъпки.

"Доколкото цялата ситуация зависи от един, очевидно през последните няколко седмици, непредвидим партньор от гледна точка на търговско-правни отношения, и фактът, че се използва един енергиен ресурс като икономически инструмент по време на война за натиск, балансирайки тази непредвидимост с потенциално обща позиция на Европейския съюз, ще направим възможно най-доброто, за да се постигне максимално ефективна цена. Това, което е много важно е, че количествата за текущите заявки ще бъдат изпълнени от страна на "Булгаргаз", посочи министър Николов. 

Утре вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Александър Николов отиват в Брюксел, за да договорят точни стъпки за действие, които вече са планирани, обясни премиерът Петков. Той обяви, че очаква общ отговор от страна на ЕС за спрените доставки и е получил изрично уверение за това от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

"Искам да уверя всички български граждани да бъдат спокойни. От поне месец имаме план за гарантиране на количествата. Няма да бъдат намалени подаванията на газ, нито ще бъдат ограничавани. Имаме ясен план откъде ще дойдат другите доставки. Говорим и с Европейската комисия, защото това е не е, както "Газпром" се опитва да го изкара - проблем между "Газпром" и България, а е проблем между "Газпром" и ЕС", посочи премиерът Кирил Петков.

По думите на премиера, причината за спирането на газовите доставки от страна на Русия е желанието газа да се плаща в рубли през трети страни, което "нито гарантира доставките, нито българските средства".

"Ние няма да дадем този тип шантаж да бъде използван. Отделно от това правим пълен преглед на договорите с "Газпром" не само за доставки, но и за транзит през България", заяви Кирил Петков.

Той допълни, че тази сутрин отново е разговарял с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който го е уверил, че строежът на газовата връзка с Гърция върви по план и през юни се очаква тя да е готова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ