Петков: Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на договора и шантаж

Петков: Спирането на газа от Газпром е грубо нарушение на договора и шантаж

От "Газпром" са заявили своето намерение за спиране на доставките на газ. Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание по повод съобщението на "Газпром Експорт", че спира доставките на природен газ за България. Той определи действието на "Газпром експорт" като грубо нарушение на договора и шантаж. 

"Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет. Преглеждаме всички договори с "Газпром", включително и за транзит, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо. След милиардите за "Турски поток" и действията на ГЕРБ - нямаме 3 млрд., имаме джип "Аркад" в гаража на г-жа Арнаудова и нямаме диверсификация на база на всичко това", каза Кирил Петков. 

Радвам се, че през последните четири месеца поставихме акцент върху газовата връзка с Гърция, посочи още премиерът. "Тази сутрин се чух с премиера Мицотакис и той потвърди, че всичко върви по план. През юни физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Говорих и с г-жа фон дер Лайен, според която едностранно нарушаване на договора между "Газпром" и България е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Искам да уверя всички български граждани да са спокойни. Има ясен план, европейският отговор ще е общ. Вече сме готови с точните стъпки и във втората част на заседанието министърът на енергетиката ще ни уведоми в детайли", добави Петков.

Припомняме, че късно снощи в "Булгаргаз" ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени - считано от днес. На брифинг днес енергийният министър Александър Николов увери, че доставките на природен газ към потребителите в България са гарантирани минимум за един месец напред. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ