ГЕРБ предлага намаляване на ДДС-то за доставка на храни по домовете на 9%

ГЕРБ предлага намаляване на ДДС-то за доставка на храни по домовете на 9%

ГЕРБ ще предложи намаляване на ДДС на 9% за доставката на храни по домовете. Предложението ще бъде направено още следващата седмица между двете четения на закона за ДДС, а управляващите очакват то да получи пълна подкрепа от всички партии. Мярката ще е със срок до края на 2021 г. и по предварителни изчисления ще струва на хазната 15 млн. лв. Управляващите са провели са среща с представители на ресторантьорския бранш и са стигнали до решението да се намали ставката и за тази услуга, след като в началото на коронакризата ресторантите получиха данъчно облекчение с 9% ДДС за предлагане на храни и напитки в заведенията си.

"Имаме политическо решение в данъчните закони и в закона за ДДС за догодина между първото и второто четене да внесем поправка, която да предвижда намаляване на налога на 9% за храната, която е приготвена в ресторант и се доставя по домовете. Мярка която е абсолютно в контекста на всички мерки", уточни председателят на ПГ на партията Даниела Дариткова.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов посочи, че прогнозите са за затваряне на заведенията изцяло в скоро време заради covid-пандемията. Той уточни, че, ако мярката влезе в сила, цената на храната няма да падне. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова потвърди принципната си позиция против диференциация на ставката за ДДС. "Ако кажем "А" за една доставка, трябва да кажем "Б" и за една друга", каза тя и добави, че към момента не се предвижда намаляването на ДДС за други услуги или продукти. 

"Обмисля се обаче друга кризисна мярка и за други браншове, ако евентуално отново бъдат затворени. Те ще са за работниците, за да запасят те работните си места. Мярката ще бъде финансирана с европейски фондове и трябва да бъдат съгласувани с ЕК", обясни за намеренията на управляващите Стоянова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ