ГЕРБ оттегля подкрепата си за спорните промени в закона за земеделските земи

ГЕРБ оттегля подкрепата си за спорните промени в закона за земеделските земи

ГЕРБ оттегля подкрепата си за промените в закона за земеделските земи, които от миналата седмица насам предизвикаха както остри политически реакции (на БСП), така и протести на сдружения и организации. Решението на парламентарната група съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на земеделската комисия Десислава Танева, предаде БТА.

Спорният законопроект, който е общ с Обединените патриоти, щеше да разреши безконтролното строителство по българското черноморско крайбрежие. Той трябваше да бъде гласуван на първо четене в пленарната зала този четвъртък според предварителната програма на НС. Днес стана ясно, че председателят на парламента Димитър Главчев го е разпределил за мнение и на правната комисия. През миналата седмица законопроектът бе приет от земеделската комисия.

 „Оттеглянето на ГЕРБ от законопроекта не е заради натиска, но от групата отбелязаха, че не са се допитали до широкото мнение отвън. Това обаче нямало да доведе до напрежение в управляващата коалиция”, заяви Цветан Цветанов. Той уточни, че са разговаряли с партньорите си от мнозинството, които са проявили разбиране, и е вероятно те също да се откажат от предлаганите промени.

„Текстовете няма да бъдат преработвани и внасяни отново най-малкото защото срокът, посочен сега в закона, изтича”, обясни Цветан Цветанов.

Със спорния законопроект се предлагаше удължаване от 6 на 9 години на срока, след изтичането на който, ако изграждането на обекта не е започнало, решението за промяна на предназначението на земеделската земя губи правно действие. Иначе казано - срокът, който изтича на 23 май 2017 година, се удължава с три години – до 2020 година. Това означава, че ако промените в закона бяха гласувани и в пленарната зала, инвеститорите щяха да могат да започнат забавеното си строителство и да го реализират до 2020 година, без да губят променения статут на земите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ