ГЕРБ са готови с проекта за ремонт на Конституция

ГЕРБ са готови с проекта за ремонт на Конституция

ГЕРБ са готови с проекта за ремонт на Конституция

Проектът на ГЕРБ за промени в Конституцията е готов, а управляващата партия има готовност да го внесе, както и да събере нужните за подкрепата му 121 депутатски подписа до 2 септември, съобщи за в. "24 часа" правосъдният министър Данаил Кирилов. Обсъждането на проекта трябва да бъде не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца от неговото внасяне. "Ако приемем, че внасянето ще е на 2 септември, това означава, че най-ранният момент, в който може да се обсъди, е 2 ноември, а най-късният е 2 февруари.", обясни той. Кирилов уточни, че представените вчера от премиера Борисов предложения за поправки в основния закон на държавата са от вече изготвения проект.

Предложенията за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция са заложени в политическата програма на партия ГЕРБ още през 2017 г., коментираха вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев в различни свои тв изяви. „Много от политиците „яхват” това, но в същото време никой не е посмял да го направи. Ние винаги сме показвали, че нашият премиер има смелост да направи това нещо. Ние не бягаме от избори, не бягаме от служебен кабинет. Винаги се водим от това да бъдем обединена нация и народ”, каза вицепремиерът Захариева пред Нова телевизия.

Според нея, ако се пристъпи към промени ще стане възможно намаляване на мандата на тримата големи в съдебната власт и разделянето на Висшия съдебен съвет на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите.

„Ще внесем и няма да се бавим. Нека никой не решава, че се опитваме да тупаме топката. Това е абсурдно”, коментира още Захариева.

ГЕРБ започна да подготвя тези промени още преди 5 години, заяви пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев. "Дори в програмата, с която се явихме на последните избори, са заложени тези промени. Нямаме нужда да печелим време. За нас е най-изгодно да си подадем оставката, но така нищо няма да се промени", допълни той. "Нужда от рестарт има. Факт е, че демокрацията е в криза. Една голяма част от българите не познават държавната уредба и нямат доверие в институциите, каза още той и подчерта, че категорично, сега е моментът за тоди рестарт и то, през свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията.

На свой ред, експертът по конституционно право Георги Близнашки оцени вчерашното изявление на Борисов като много силен политически ход, с който е принудил всички, които повдигна темата по време на протестите за Велико народно събрание и нова Конституция, "да се определят кой за какво се бори." Той смята, че в хода на конституционни промени трябва да се обърне поглед и към президентската институция.

"Бих предложил на всички бъдещи конституционни законодатели да се обсъди и въпросът за променяне на начина на избиране на президента на Република България”, каза проф. Близнашки. И допълни: „Мисля, че трябва да се премине към избирането към Народното събрание, защото прекият избор даде възможност да се появят случайни хора на върха на държавната политика. Хора, които нямат нищо общо с демокрацията в България, които дават ценни съвети за разделението на властите без да разбират от това”.

На България не ѝ трябва нова Конституция, а конкретни неща да се променят в настоящата, отново повтори тезата си от вчера съпредседателят на Демократична България" Христо Иванов. "Протестът иска оставка и отговорност на главния прокурор. Борисов продължава да охранява бясното куче на Пеевски - Гешев. Цялата игра е печелена на време и подмяна“, коментира той пред bTV тази сутрин. Предлага се нещо, което не изисква Велико Народно събрание, което не изисква нова Конституция, за пореден път посочи Иванов и обърна внимание, че "продължава да няма директна процедура за освобождаване на главния прокурор."

По-късно, той даде и пресконференция заедно с другия председател на "Демократична България", ген. Атанас Атанасов, на която и двамата заявиха позицията си, че свикване на Велико народно събрание не е необходимо, "най-добрият изход за България в настоящата политическа криза е незабавната оставка на правителството и предсрочни избори."

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ